Srbija

02.04.2024. 16:18

eKapija

Autor: Nova ekonomija

Obustavljeno priključenja novih OIE na mrežu, nema rezerve za balansiranje

Foto: Pixabay

Srbija

02.04.2024. 16:18

Aktuelni postupci priključenja elektrana koje koriste varijabilne obnovljive izvore energije (OIE) se obustavljaju zbog rizika po siguran rad elektroenergetskog sistema, utvrđenog usled nedostatka rezerve za balansiranje sistema, saopštila je Elektromreža Srbije (EMS).

Na spisku objekata koji ne podležu eventualnom odlaganju priključenja, u koji je eKapija imala uvid, ipak se nalazi 27 vetroelektrana i pet solarnih elektrana.

Planom razvoja prenosnog sistema Srbije za period od 2023. do 2032. godine, na koji je Agencija za energetiku dala saglasnost pre nekoliko dana, utvrđeno je da su maksimalni kapaciteti OIE koje domaći sistem može da balansira 5.800 megavata (4.800 MW u vetroelektranama i 1.000 MW u solarnim kapacitetima).

Pozivajući se na Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, EMS ističe da se odlaganje procesa priključenja ne primenjuje za objekte za koje je sa operatorom prenosnog sistema, u trenutku izrade analize adekvatnosti, zaključen ugovor o izradi studije priključenja objekta.

Spisak ovih objekata je dat u okviru Plana razvoja prenosnog sistema.

Na spisku objekata koji ne podležu eventualnom odlaganju priključenja, u koji je eKapija imala uvid, nalazi se 27 vetroelektrana: Alibunar 1, Alibunar 2, Banat, Banat 3, Banatsko Novo Selo, Banat 2, Uljma, Bašaid, Bela Anta, Bela Anta 2, Crni Vrh Power, Čibuk 2, Čestobrodica, Elicio Ali 2, Kostolac, Krivača, Maestrale Ring, Nikine Vode, Plandište 1, Pupin, Torak, Vetrozelena, Celzijus 1, Elicio Wind 01, GEX Wind 1, Košava, Novo Selo 2. Njihova ukupna instalisana snaga je 4.199,52 megavata.

Na spisku se nalazi i pet solarnih elektrana: Solarina, Adria Solea Sjenica, Kima Solar, PV Power Plant, Uljma, ukupne instalisane snage 352 megavata.

EBRD nastavlja da finansira OIE u Srbiji, potpisana dva sporazuma

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.