Srbija

16.06.2023. 10:40

Autor: Katarina Baletić

Od avgusta prijave za 10.000 dinara za svako dete

Deac u skoli Foto: Nova ekonomija

Srbija

16.06.2023. 10:40

Majke će za novčanu pomoć od 10.000 dinara po detetu moći da se prijave od 20. avgusta do 20. septembra na portalu Uprave za trezor. Pravo na pomoć imaće majke sve dece rođene nakon 21. novembra 2006. godine, uključujući i taj dana. Novac će se isplatiti u septembru, predviđa predlog Zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć koji je usvojila Vlada.

U zakonu se obrazlaže da je septembar izabran za isplatu pomoći jer se tada javljaju i uvećani izdaci za roditelje.

Pomoć će dobiti majke, a u izuzetnim slučajevima, kada majka nije živa ili ne ispunjava uslove u skladu sa zakonom, pravo mogu imati i otac, staratelj, odnosno hranitelj.

Kako se navodi u obrazlžloženju zakona, u toku pandemije COVID-19 dva puta je davana pomoć mladima od 16 do 29 godine, jednom u iznosu od 100 evra i drugi put od 5.000 dinara.

Zbog toga se novim predlogom zakona predviđa „ciljana pomoć namenjena pre svega majkama dece predškolskog i školskog uzrasta, upravno one grupe mladih koja prethodnim merama nije bila direktno obuhvaćena“.

Privremeni registar koji će biti formiran nakon što majke podnesu prijave sadržaće podatke koje podnosilac prijave dostavlja Ministarstvu finansija, matični broj i broj lične karte majke, kao i naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun.

Ukolliko otac sam vrši roditeljsko pravo, biće potrebna i digitalizovana kopija pravosnažne odluke organa starateljstva, što je slučaj i ukoliko je podnosilac prijave staratelj deteta.

Predlogom zakona o novom registru predviđeno je i da će se hraniteljima kojima se isplaćuje novčana pomoć i primaocima socijalne pomoći, 10.000 dinara po detetu biti uplaćeno i bez prijave.

Novčanu pomoć za majke, povećanje penzija i plata u prosveti i zdravstvu, najavio je pre nešto više od nedelju dana predsednik Aleksandar Vučić.

Podsetimo, Fiskalni savet je u mišljenju na Nacrt Fiskalne strategije upozorio da su neselektivna i linearna davanja za određene grupe građana ekonomski i socijalno nepravedna i da na taj način „ne bi smelo da se upravlja javnim finansijama“.

STIŽU DINARI: Za svako dete 10.000 dinara, veće penzije i plate prosvetarima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Komentari(5)

    1. Deca starija od 2006 su dobila pomoc 3 puta do sad a deca mladja od 2006 nisu ni jednom.

    2. u pravu ste moje dete je rođeno 29. septembra. 2006. i baš mi je zao sto nece dobiti taj novac, kome se žaliti?

  1. Bas tako… Selektivno davanje ničemu ne vodi…. Vodi, zapravo, da na sledećim izborima glasamo drugačije. To se zove Diskriminacija

  2. Kakva je ovo vest? Politicazoca socijalnih davanja, bez instrukcije gde se MAJKE prijavljuju? Elementarna informacija je izoszavljena i zato ovakav sadržaj se smatra drlom političke kampanje SNSa!
    Molim info o tome gde se vrši i kako projavljivanje! Hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.