Srbija

01.07.2024. 16:56

Nova Ekonomija/Beta

Autor: Nova Ekonomija

Od danas slobodna trgovina između Srbije i Kine

Saradnja Srbije i Kine Ilustracija: Paola Felix Meza

Srbija

01.07.2024. 16:56

Danas sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine stupa na snagu i omogućiće srpskim proizvođačima preferencijalni pristup na tržište od 1,4 milijarde stanovnika, što bi, prema prognozama ekonomista, trebalo da poveća izvoz, a ovdašnja preduzeća uključi u kineske globalne lance snabdevanja.

Kina se nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima u srpsku privredu, koja je od 2014. do 2023. godine iznosila više od 5,5 milijardi evra, što je u tom periodu činilo 17,5 odsto svih investicija.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine u 2023. je bila 6,09 milijardi dolara, od čega je 1,2 milijarde činio izvoz iz Srbije.

U oktobru prošle godine, u Pekingu potpisan je Sporazum između Srbije i Kine, koji obuhvata 10.412 srpskih proizvoda (tarifnih pozicija) i 8.930 kineskih.

Predviđeno je da će, prvog dana stupanja Sporazuma na snagu, 60 odsto robe biti oslobođeno carina, u narednih pet do 10 godina još 30 odsto robe, dok će najosetljiviji proizvodi, pre svega poljoprivredni, biti i dalje zaštićeni.

Roba koja će biti oslobođena carina za pet godina do tada će godišnje imati umanjenu carinu za po 20 odsto, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada godišnje imati smanjenje carina od po 10 procenata.

Od danas bez carine iz Srbije u Kinu omogućen je izvoz svežeg voća i povrća, farmaceutskih proizvoda, proizvoda hemijske i mašinske industrije.

Isto tako, ovaj Sporazum donosi i smanjenje carina na vozila koja će se iz Kine uvoziti u Srbiju, o čemu je Nova Ekonomija već pisala.

Bitno je istaći da kompanije koje koriste pogodnosti predviđene Sporazumom moraju da dokažu da je više od 50 odsto vrednosti svakog proizvoda koji se izvozi nastalo u matičnoj državi.

Ministar trgovine Tomislav Momirović ocenio je nedavno da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom možda najveća šansa za srpska preduzeća u poslednjih 25 godina i pozvao domaće privrednike da istraže mogućnosti Sporazuma i da iskoriste sve pogodnosti koje pruža za povećanje konkurentnosti, širenje poslovanja i povećanje izvoza, prenosi Beta.

Očekuje se i da Sporazum pomogne uravnoteženje robne razmene, odnosno smanjenju postojećeg spoljnotrgovinskog deficita i povećanju pokrivenosti izvoza uvozom, a uz to i proširenje investicionih i proizvodnih kapaciteta u Srbiji i jačanje sveukupne privredne delatnosti, kao i promena percepcije Srbije kao mesta za investiranje.

Prema podacima Privredne komore Srbije, na listi pet glavnih izvoznih proizvoda iz Srbije u Kinu bili su rude bakra i koncentrati, katode, obrađeno drvo bukve, potom smrznuto goveđe meso i motori.

Istovremeno, prvi na listi kineskih proizvoda po vrednosti uvoza u Srbiju bili su kotlovi, pametni telefoni, portabl mašine, uređaji za klimatizaciju i obojeni lim.

U Srbiji posluje 1.560 privrednih društava sa većinskim kineskim kapitalom i u njima je angažovano oko 20.600 radnika, a gotovo trećina stranih investicija u Srbiji prošle godine stigla je iz Kine.

Uz Srbiju ovakav Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom u Evropi imaju samo Švajcarska i Gruzija.

Kina postavila cilj ekonomskog rasta na pet odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.