Vesti iz zemlje

21.07.2021. 02:23

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Od poplava će nas štititi i IT firma povezana s vlastima, ministarstvo uklanja dokumentaciju

(OTKRIVAMO) Šta povezuje održavanje nasipa, istraživanje javnog mnjenja, turističku ponudu Srbije I IT poslove? Čitajte u našem novom istraživanju....

Foto: Wikimedia - Tiefkuehlfan
  • Vodoprivredno privredno društvo (VPD) Smederevo je za 661.000 evra kupila IT kompanija Khaoticen, koja poslednjih godina dobija niz višemilionskih poslova od države. Kako bi ispunila uslov za konkurisanje (da se bavi sličnim poslovima) ova firma je formalno promenila svoju delatnost u „izgradnja hidrotehničkih objekata“ na samo pet meseci, koliko je i trajao postupak privatizacije.

  • Khaoticen je u postupku javnog nadmetanja pobedio Milenijum tim koji je dao drugu najvišu ponudu, ali je Ministarstvo privrede ove informacije uklonilo sa svog sajta nakon što mu je Nova ekonomija postavila pitanja u vezi s licitacijom.

  • Vlasnik Khaoticena, Siniša Narić, bio je partner kompaniji Nites, koja je povezana sa bratom ministarske Darije Kisić Tepavčević, vlasnik je kompanije BD Agro Investment, a sa čelnim ljudima Ipsos Strategic Marketinga osnovao je i firmu Numerator koja je trenutno u postupku likvidacije.

Ministarstvo privrede je u oktobru 2020. godine rapisalo javni poziv za privatizaciju VPD Smederevo. Krajem meseca, Ministarstvo menja uslove i umesto da od zainteresovanih firmi traži da se „kao pretežnom, bave delatnošću iz sektora F – građevinarstvo“, kvalifikacioni uslov postaje da firmama bude „registrovana pretežna delatnost iz sektora F – građevinarstvo“.

Ministarstvo privrede Novoj ekonomiji odgovara da uslov nije promenjen već da  je „samo dodatno precizirano jer učesnici u postupku treba da dostave dokaze o ispunjavanju kvalifikacionih uslova pa je bilo potrebno precizirati“.

Međutim, ovako definisan uslov omogućio je da Khaoticen već u novembru promeni svoju delatnost iz „ostale usluge informacione tehnologije“ u „izgradnja hidrotehničkih objekata“.

U martu je potpisan Ugovor o prodaji kapitala Vodoprivrednog privrednog društva Smederevo, a kupac je, formalno firma koja se bavi građevinarstvom, a zapravo IT kompanija Khaoticen.

Da je prepoznato da se firma zapravo ne bavi izgradnjom hidrotehničkih objekata jasno je i iz zaključka Komisije za zaštitu konkurencije koji je bio sastavni deo dokumentacije sa kojom je Khaoticen konkurisao za kupovinu državnog preduzeća.

„Pretežna registrovana delatnost podnosioca prijave je „izgradnja hidrotehničkih objekata“, šifra delatnosti: 4291, pri čemu njegova stvarna delatnost, prema navodima u prijavi, obuhvata ostale usluge informacione tehnologije“, piše u zaključku.

VPD Smederevo i Khaoticen povezuje HE Đerdap

VPD Smederevo zaduženo je za sprovođenje odbrane od poplava i drugih oblika zaštite od štetnog dejstva voda, staranje o funkcionisanju vodnih objekata i sistema, održavanje regulacionih i zaštitnih objekata i pratećih uređaja na njima, navodi se u dokumentaciji koja je bila objavljena na sajtu Ministarstva privrede. 

Termo-elektrana Kolubara B: Energetska jabuka razdora

Takođe, posao vodoprivrednog preduzeća odnosi se na održavanje hidromelioracionih sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje, izvođenje sanacionih radova i hitnih intervencija na zaštitnim i regulacionim objektima i praćenje stanja vodnih objekata.

Primarni poslovi kojima se VPD Smederevo bavilo u poslednje tri godine odnosili su se na redovno održavanje nasipa i kanala JVP Srbijavode i redovno i investiciono održavanje kanalske mreže Javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS) i Hidroelektrane Đerdap.

Upravo na lokacijama HE Đerdap Khaoticen vrši, zajedno sa firmom Nites, implementaciju sistema za bezbedno upravljanje SCADA okruženjem. Ovaj posao, vredan 3,7 miliona evra, ove dve firme dobile su u januaru 2020. godine. U avgustu ugovor je promenjen i izemenjeno je mesto isporuke i implementacije dobara. Umesto u Beogradu, sistem bi trebalo da se implementira u ogranku TENT u Obrenovcu i u HE Đerdapu.

Podsetimo, kako je BIRN objavio, Bojan Kisić, brat ministarske Darije Kisić Tepavčević, je izvršni direktor češkog ogranka Nites Grupe.

Prihodi firme Khaoticen na domaćem tržištu su za tri godine porasli više od 20 puta. Oni su 2017. godine iznosili 67,4 miliona dinara, 2018. godine 589,4 miliona, a 2019. godine 1,4 milijardi dinara.

VPD Smederevo je 2017. godine imalo prihode 84,2 miliona dinara, 2018. godine 102,2 miliona dinara, a 2019. godine 120,7 miliona dinara.

Ministarstvo menjalo objavljenu dokumentaciju nakon pitanja Nove ekonomije

Nova ekonomija je 15. jula sa sajta Ministarstva privrede preuzela dokument pod nazivom „Ugovor o prodaji kapitala“. Ovaj PDF dokument ima 180 strana

Zatim smo sledećeg dana, 16. jula poslali pitanja Ministarstvu, na koja smo dobili odgovor 19. jula.

Istog dana smo ponovo preuzeli dokument koji je nosio isti naziv na sajtu Ministarstva, ali je on sada imao samo 27 strana. 

Iz skenirane dokumentacije nestali su podaci o poslovanju Khaoticena i VPD Smederevo, ali i odluka Ministarstrva privrede kojim se Milenijum tim proglašava učesnikom koji je istakao drugu najvišu ponudu u postupku javnog prikupljanja ponuda.

Milenijum tim je za kupovinu VPD Smedereva ponudio 631,1 hiljadu evra, za 30 hiljada evra manje nego što je bila konačna cena za koju je Khaoticen kupio vodoprivredno preduzeće.

Ministarstvo privrede do objavljivanja teksta nije odgovorilo Novoj ekonomiji zbog čega je dokumentacija na sajtu promenjena. (dodato u tekst 21.7. u 13:29)

Novi zakon o vodama: Uvođenje reda ili „rasprodaja prirodnih resursa“?

Nova ekonomija je od Ministarstva tražila podatke o svim firmama koje su otkupile prodajnu dokumentaciju za kupovinu VPD Smedereva.

Ministarstvo je odgovorilo da je zahtev za otkup prodajne dokumentacije podnelo deset pravnih lica, koji su zaključili Ugovor o čuvanju poverljivih podataka sa Ministarstvom privrede.

„U predviđenom roku, pet pravnih lica je podnelo prijavu za učešće u postupku. Komisija za sprovođenje postupka odobrila je prijave tri učesnika, koji su učestovali u javnom nadmetanju“, piše u odgovoru Ministarstva.

Početna cena na javnom nadmetanju je iznosila 631.138 evra, što je bila i minimalna cena po javnom pozivu koju su sva tri učesnika ponudila. To je ujedno i cena koju je ponudio Milenijum tim, ali, sudeći prema odgovoru Ministarstva, ujedno i cena koju je ponudila i treća firma, za koju je Ministarstvo odbilo da nam odgovori o kome se radi.

„Ministarstvo privrede ne može da daje druge podatke o učesnicima u postupku“, navodi se u pisanom odgovoru.

Ova praksa nije uobičajna, pa je tako Ministarstvo u drugim slučajevima prodaje državne imovine (npr. doo „Trem“ ili VPD „Regulacije“) objavilo imena zainteresovanih lica koja su podnela zahtev za otkup prodajne dokumentacije.

Nova ekonomija je poslala pitanja i kompaniji Khaoticen, ali nam na pitanja, do objavljivanja ovog teksta, nije odgovoreno.

Khaoticenu milioni iz javnih sredstava

Najveći kupci Khaoticena u poslednje tri godine bile su pre svega državne institucije i javna preduzeća, kao što su Republički fond PIO, Nacionalna služba za zapošljavanje Kragujevac, Jugoimport SDPR, EPS Distribucija, Telekom Srbija, navodi se u prijavi koncentracije vlasištva, koja je bila objavljena na Ministarstvu privrede kao prilog ugovora.

Značajni kupci proizvoda ove firme u poslednje tri godine bili su i MTEL Banja Luka, Asseco SEE, Eurobank EFG i francuska kompanija Thales Las France koja se bavi proizvodnjom avio sistema.

BIRN: Milionski poslovi porodice Kisić sa javnim preduzećima, ministarstvima

U toku 2021. godine Khaoticen je dobio najmanje 11 poslova koji se plaćaju iz javnih sredstava. 

Poslednji posao odnosi se na digitalizaciju turističke ponude Srbije, a ova firma će, zajedno sa firmom Jadran doo i New Metrics doo od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za njega dobiti 635 miliona dinara, što je oko 5,4 miliona evra.

Khaoticen je takođe radio i na izradi poslovne aplikacije i platforme za potrebe sprovođenja uredbe Vlade Srbije i utvrđivanje Garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije za potrebe Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, a od Kancelarije za informacione tehnologije je u maju dobio 541 milion dinara (4,6 miliona evra) za uspostavljanje CERT-a licence za WAF.

Drugi poslovi vlasnika Khaoticena

Vlasnik i direktor Khaoticena je Siniša Narić. Narić je vlasnik i firme BD Agro Investment, koja je osnovana u maju 2020. godine. Prve dve nedelje postojanja, preduzeće je bilo u vlasništvu BD Agra iz Dobanovaca. Ovu kompaniju u stečaju kupila je Agrounija 2019. godine. U registru stvarnih vlasnika kao stvarni vlasnik BD Agra i Agrounije upisan je biznismen Miodrag Kostić.

Narić je u julu 2020. godine zajedno sa Markom Uljarevićem, koji je u medijima citiran kao direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja Ipsos Strategic Marketinga i Predragom Kurčubićem, direktorom Ipsosa osnovao preduzeće Numerator. Ova kompanija se od marta 2021. godine nalazi u postupku likvidacije.

Prijavu za pokretanje postupka likvidacije podneo je Igor Isailović, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Isailović je advokat za koga je KRIK otkrio da ga je sadašnji ministar finansija Siniša Mali često angažovao u poslovima vođenja svojih ofšor kompanija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.