Vesti iz zemlje

08.06.2021. 14:31

Opština Doljevac, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Oglašen javni uvid za tri nove MHE u Doljevcu

Opština Doljevac oglasila je javni uvid nacrta olana detaljne regulacije za male hidro-elektrane Čečina, Orljane i Čapljinac koje bi trebalo da budu izgrađene na Južnoj Moravi. Javni uvid će trajati do 7. jula 2021. godine, a primedbe na...

Foto: Wikipedia/ Cornelius Bechtler/ https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Mazbln

Opština Doljevac oglasila je javni uvid nacrta olana detaljne regulacije za male hidro-elektrane Čečina, Orljane i Čapljinac koje bi trebalo da budu izgrađene na Južnoj Moravi. Javni uvid će trajati do 7. jula 2021. godine, a primedbe na nacrte planova dostavljaće se lično na adresu Odeljenja za urbanizam Opštine Doljevac.

Na sajtu Opštine Doljevac navodi se da su sve tri mini-hidroelektrane pribranskog tipa snage oko 1.680 kilovata (Кw).

Svaka planirana MHE će se sastojati od pregrade sa niskim protočnim poljima, ribljom stazom, slapištem, ulaznom i izlaznom građevinom, mašinskom zgradom, pristupnim platoom i krilnim zidovima.

Nacrti planskih dokumenata biće izloženi svakog radnog dana, od 7.00 do 15.00 časova, u zgradi opštinske uprave Doljevac, i na internet stranici Opštine Doljevac, na sledećem LINKU.

Zainteresovanim pravnim i fizičkim licima koja vrše uvid u izložene Nacrte planskih dokumenata, pružiće se sve potrebne informacije i stručna pomoć, u vezi sa pojedinim rešenjima i eventualnim davanjem primedbi i sugestija (u kancelariji 22), navodi opštinska uprava Doljevca.

U toku trajanja javnog uvida održaće se javna i prezentacija Nacrta planskih dokumenata za nove MHE 23. juna 2021. godine u 12 časova, u sali Skupštine opštine Doljevac.

ZAŠTO NOVI PROSTORNI PLANI NIJE USKLAŽEN SA EU STANDARDIMA?

Javnom prezentacijom, kako se dodaje rukovodiće odgovorni urbanista  Miroljub R. Đorđević ispred obrađivača plana za tri nove MHE, preduzeća Ikoing PR Marija Plavšić iz Beograda.

Napominje se da će voda iz reke nakon prolaska kroz turbine MHE, neće menjati svoje fizičke i hemijske karakteristike.

MHE Čečina, kako se navodi u dokumentu gradiće se u nenaseljenom ataru mesta Čečina, na koritu reke Južna Morava, nizvodno od mosta na putu za to mesto. Naglašava se da se korito reke nalazi na izrazito ravnom terenu, aluvijumu reke, pa su obale „delimično nestabilne i osetljive na eroziju“. Takođe, kad Južnom Moravom dolaze velike vode dolazi i do manjih plavljenja.

MHE Čapljinac gradiće se u ataru istoimenog sela, koji nije naseljen.

MHE Orljane prema podacima koji su izloženi u zvaničnim dokumentima gradiće se u nenaseljenim delovima sva sela, Orljane i Кlisura

Sve tri MHE, kako je naglašeno u planovima, koristiće količinu rečne vode koja je u skladu sa uslovima Javnog vodo-privrednog preduzeća Srbijavode. U planovima se navodi da je izgradnja MHE na Južnoj Moravi dozvoljena ako se tim ne ugrožava vodosnabdevanje okolnih mesta.

Izgradnja takozvanih derivacionih MHE u Srbiji i nekim zemljama regiona izazvala je brojne kontroverze, proteste pa i sukobe sa investitorima, naročito zbog toga što se na taj način devastiraju korita malih planinskih vodotokova, čak i onih u zaštićenim područjima.

Južna Morava spada u veće reke i zajedno sa Zapadnom Moravom kod Stalaća čini Veliku Moravu. Južna Morava inače teče pravcem od makedonske granice prema Centralnoj Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.