Vesti iz zemlje

30.11.2023. 10:56

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

(O)pet miliona evra iz budžeta za Fudbalski i Košarkaški savez

Foto: Pixabay

Košarkaški savez Srbije (KSS) i Fudblaski savez Srbije (FSS) dobiće preko pet miliona evra novih dotacija iz budžeta Srbije. Naime, KSS-u će biti prebačeno 462 miliona dinara (3,9 miliona evra), a FSS-u 211,5 miliona dinara (1,8 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve, vidi se iz dva odvojena rešenja objavljena u Službenom glasniku.

Sredstva koja se prebaciju ovim sportskim savezima prvobitno su služila kao „intervencijska sredstva za potrebe sprovođenja IPA programa“.

Sa te budžetske stavke (intervencijska sredstva za potrebe sprovođenja IPA programa), novac se sada prebacuje u tekuću budžetsku rezervu, a potom raspoređuje Generalnom sekretarijatu Vlade na ime dotacija FSS-u i KSS-u.

Oba ova saveza novac iz tekuće budžetske rezerve dobijaju na ime „finansijske pomoći potrebne za redovan rad“.

Inače, programska aktivnost „intervencijska sredstva za potrebe sprovođenja IPA programa“ (sa koje su uzeta sredstva koja će otići ovim savezima) obuhvata poslove koji se odnose na planiranje, pripremu i sprovođenje tenderskih postupaka, sprovođenje i upravljanje ugovorima i kontrolu izvršenja ugovornih obaveza i finansijsko upravljanje ugovorima, efikasno i efektivno upravljanje i sprovođenje programa pretpristupne pomoći Evropske unije, u skladu sa zahtevima Evropske unije i nacionalnim propisimа.

Takođe, obuhvata koordinaciju pravnih, administrativnih i operativnih aktivnosti usmerenih na sprečavanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finansijskim sredstvima EU, piše u finansijskom planu Ministarstva finansija za 2023. godinu.

Za potrebe sprovođenja IPA programa neophodno je da se planiraju intervencijska sredstva na ime naknade štete nanete od strane državnih organa, a koje se odnose na troškove nastale po osnovu potvrđenih slučajeva nepravilnosti za koje je procenjeno da se neće blagovremeno naplatiti od ugovarača, odnosno krajnjih korisnika, sredstava neophodnih za završetak pojedinačnih projekata u okviru programa čiji se završetak očekuje nakon isteka roka za sprovođenje i eventualnih kamata za kašnjenje u plaćanju, penala i kazni.

Cilj je obezbeđivanje sredstava potrebnih za naknadu neregularno utrošenih sredstava, kamate za kašnjenje u plaćanju, penale i kazne, završetak programa i projekata, piše u istom dokumentu Ministarstva.

Prema podacima iz završnih računa budžeta, u 2022. i 2021. godini nije bilo izvršenja sa stavki u okviru programa „intervencijska sredstva za potrebe sprovođenja IPA programa“.

I ranije su Fudblaski i Košarkaški savez dobijali novac iz tekuće budžetske rezrerve. FSS je u septembru dobio 235 miliona dinara (oko dva miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve na ime finansijske pomoći, u aprilu je tom savezu dodeljeno 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), a krajem marta 295 miliona dinara.

Košarkaški savez Srbije je početkom godine dobio 88,5 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve, dok je u 2022. godini KSS iz tekuće budžetske rezerve dobio najmanje 256 miliona dinara.

FSS-u još dva miliona evra iz tekuće budžetske rezerve

Nedavnim rebalansom budžeta za 2023. godinu povećani su rashodi Generalnog sekretarijata Vlade za dotacije nevladinim organizacijama (preko pozicije dotacija nevladnim organizacijama se uglavnom i daje novac FSS-u i KSS-u).

Naime, rebalansom je za dotacije nevladnim organizacijama prvobitno bilo projektovano 21,6 miliona dinara, dok je sada predviđen rashod od 1,57 milijardi dinara.

Fisklani savet je u svojim izveštajima ukazivao na negativnu praksu da se sredstva za Generalni sekretarijat Vlade, nakon donošenja Zakona o budžetu višestruko i netransparentno dopunjuju, bilo rebalansom, bilo putem tekuće budžetske rezerve i da se to ponavlja iz godine u godinu.

U oceni rebalansa budžeta za 2023, Fiskalni savet je ukazao na višegodišnju (lošu) praksu da se na toj poziciji (dotacije nevladinim organizacijama) prvobitnim budžetom planira simboličan iznos (za 2023. godinu svega 20 miliona dinara), koji se zatim u toku godine, van redovne budžetske procedure, diskreciono dopunjuje preko tekuće budžetske rezerve – obično za 2-3 milijarde dinara.

„Na ovaj način se u proteklim godinama finansirao čitav niz različitih mera i aktivnosti, mimo izdvajanja koja se već realizuju kroz redovne resorne politike (u okviru ministarstava kulture, sporta i slično). Tako su putem ovog kanala i tokom 2023. godine, baš kao i u ranijim godinama, sredstva od Generalnog sekretarijata dobile organizacije poput Fudbalskog saveza Srbije, SPC za izgradnju Hrama Svetog Save, Кošarkaškog saveza Srbije“ naveo je Fiskalni savet.

Za dotacije nevladnim organizacijama Generalni sekretarijat Vlade je 2022. godine potrošio oko 2,45 milijarde dinara, dok je inicijalno za svrhu bilo planirano 1,76 milijardi dinara, vidi se u predlogu završnog računa Srbije za 2022. godinu.

U 2021. godini za dotacije nevladinim organizacijama Generalni sekretarijat Vlade je dao 4,2 milijarde dinara.

Tekuća budžetska rezerva je deo planiranih prihoda u budžetu koji se ne raspoređuje unapred.

Sredstva iz rezerve se raspoređuju na direktne budžetske korisnike tokom fiskalne godine.

Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe ili za svrhe koje su bile planirane, ali za koje se u toku godine pokaže da nije bilo dovoljno sredstava.

Košarkaškom savezu još 88,5 miliona dinara iz budžetske rezerve

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.