Vesti iz zemlje

08.12.2022. 15:33

Južne vesti, Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Opština Vlasotince zabranila MHE, ali dozvoljava da se grade

Foto: Pixabay

Reke ponovo na meti investitora

Opština Vlasotince trebalo bi da dobije još jednu mini-hidroelektranu (MHE) na Rupskoj reci. Ništa ne bi bilo čudno da njeno rukovodstvo nije samo izglasalo zabranu gradnje MHE na teritoriji svoje opštine.

Građanski aktivisti naglašavaju i da je nevolja u vezi sa spornim objektom veća, jer je Rupska reka stanište endemskih vrsta, a pored toga služi i za vodosnabdevanje građana Grdelice.

Kako se podseća i kako je pisala Nova ekonomija, građevinska dozvola privatnom investitoru za izgradnju MHE Besko na Rupskoj izdata je 12. decembra 2019. godine.

Samo nekoliko dana pre isteka roka od tri godine za početak gradnje, investitor je podneo novu projektnu dokumentaciju, kao i zahtev za početak gradnje.

U neformalnoj grupi „Bitka za Vlasinu“ kažu da je Opština Vlasotince direktno pomogla investitoru MHE Besko.

Kako se objašnjava, Odeljenje za urbanizam je 5. avgusta donelo odluku kako nije potrebna izdrada Studije uticaja na životnu sredinu.

Vlasotince: Čemu zabrana MHE, kada se planira njihova izgradnja?

Na taj način su, kako se ocenjuje, podržali gradnju i treće MHE na toj reci.

Odbornici vlasotinačke Skupštine izglasali su zabranu izgradnju MHE na teritoriji cele opštine marta 2021. godine, ali je investitor MHE Besko, firma Water Green Energy iz sela Kumarevo kod Leskovca za nju dobila dozvolu još 2019. godine.

Za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana i do sada nije održana, o čemu je svojevremeno pisao i naš portal.

Najglasniji zagovornici javne rasprave upravo su članovi neformalne grupe Bitka za Vlasinu.

Oni sada optužuju lokalnu samoupravu da je donela odluku o ukidanju Studije uticaja na životnu sredinu i da je samim tim ukinula mogućnosti javne rasprave.

Prema njihovom mišljenju, investitor je to iskoristio da izmeni građevinsku dozvolu i u roku podnese zahtev za gradnju.

U Pčinjskom okrugu planirana izgradnja 30 novih MHE

„Odeljenje za urbanizam će da prihvati taj zahtev i tako omogućiti istom investitoru gradnju treće MHE na Rupskoj reci, koja je bogata endemskim vrstama ribe i iz koje se uostalom vodom snabdevaju stanovnici Grdelice“, napisala je na Fejsbuku aktivistkinja Marina Kessler.

Kako prenose Južne vesti, građani kažu da ih ni ove odluke lokalne samouprave neće sprečiti da nastave borbu protiv gradnje mini-hidroelektrane i najavljuju nove proteste.

„Ako institucije ne rade svoj posao, onda ćemo da se borimo vaninstitucijalno. Bitno nam je da javnost upoznamo sa dešavanjima i da se svi zajedno uključimo i probamo da zaustavimo uništavanje reka. U narednom periodu ćemo odlučiti koji će biti dalji koraci u sprečavanju gradnje MHE“, kažu aktivisti.

Iz Opštine odgovaraju da su sva dokumenta doneta u skladu sa važećim propisima države, ali i potvrđuju da investitor nije morao da radi Studiju o proceni uticaja životne sredine.

Međutim, on je kako se objašnjava, u obavezi da podnese zahtev za procenu uticaja Projekta na životnu sredinu.

„Na osnovu podnetog zahteva za procenu uticaja navedenog projekta, utvrđeno je da se navedeni projekat ne nalazi ni na jednoj listi Uredbe o listi projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja, pa je doneto Rešenje o obustavi postupka“, stoji u odgovoru Opštine Vlasotince.

Kako je pisala Nova ekonomija, u Pčinjskom okrugu na jugu Srbije, planira se izgradnja 30 novih MHE.

Vlasotince: Odložena javna rasprava o MHE Besko

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.