Vesti iz zemlje

12.07.2023. 10:58

Saopštenje

Autor: OTP banka Srbija

OTP Grupa je uspešno okončala akviziciju kompanije „ILIRIKA DZU“

Ambiciozni planovi i snažno pozicioniranje na srpskom tržištu kapitala

OTP Grupa Srbija

OTP Fund Management zajedno sa OTP bankom Srbija, tržišnim liderom u kreditiranju stanovništva i privrede, obavio je akviziciju srpskog subsidijara društva za upravljanje investicionim fondovima ILIRIKA Grupe sa sedištem u Ljubljani. Ovo je jedan u nizu ambicioznih planova OTP Grupe na tržištu investicionih fondova u Srbiji, finansijskim segmentom sa trenutno niskom penetracijom proizvoda ali i značajnim potencijalom za rast.

OTP Fund Management iz Mađarske je zajedno sa OTP bankom Srbija uspešno akviziriao ILIRIKA DZU (osnovanu 2007. godine), srpskog subsidijara ILIRIKA grupe koja je, osim u Srbiji, prisutna i u drugim zemljama (Slovenija i Severna Makedonija) i koja, pored brokerskih i usluga upravljanja imovinom, obezbeđuje i korporativne finansije i savetodavne usluge za M&A (spajanja & akvizicije).

‘OTP Grupa je oduvek smatrala da je njeno prisustvo na tržištu Srbije od strateškog značaja. Ovom transakcijom smo postali aktivan učesnik na lokalnom tržištu kapitala, naveo je Attila Banfi, predsednik Upravnog odbora OTP Fund Management.  

On je precizirao da se, prema propisima koji se odnose na tržište kapitala u Srbiji, investicioni fondovi mogu nuditi klijentima samo ako društvo za upravljanje imovinom posluje u Srbiji. „Želeli smo da ispunimo taj uslov, imajući u vidu da do sada investicioni fondovi nisu bili prisutni u ponudi proizvoda privatnog bankarstva OTP banke Srbija“, naveo je Attila Banfi.

Sa ukupnom aktivom od 6.91 milijardi evra u Q1 2023, OTP banka Srbija je jedna od vodećih banaka u zemlji nakon uspešnog završetka dva najkompleksnija sukcesivna spajanja ikada viđena na lokalnom tržištu; integracije bivše Vojvođanske banke i Societe Generale Srbija. OTP je prva banka u Srbiji prema tržišnom udelu i kreditima fizičkim licima i privredi i druga po obimu aktive i depozita.

Banka Ima dugu tradiciju pružanja kastodi usluga: šest od ukupno sedam penzionih fondova u Srbiji je odabralo člana OTP Grupe u Srbiji za svoju kastodi banku, a 11 od ukupno 18 investicionih fondova je napravilo isti izbor. Među njima je i ILIRIKA, koja će biti preimenovana u „OTP Invest“ tokom budućeg poslovanja.

Sa iskustvom dugim 30 godina na tržištu novca i kapitala, OTP Fund Management iz Mađarske će pružati stalnu stručnu i operativnu podršku novoj kompaniji OTP Invest.  „Biće stavljen jak naglasak na internu i eksternu razmenu znanja i obuku u okviru cele Grupe, što će se proširiti i na OTP banku Srbija koja ima 154 ekspoziture, jer će ona, kroz svoju jaku i dominantnu mrežu, uključujući ekspoziture privatnog bankarstva biti glavni distributer investicionih jedinica fondova kojima upravlja OTP Invest “, rekao je Attila Banfi.

Attila Banfi veruje da je moguće da OTP banka Srbija postane dominantan učesnik na investicionom tržištu u periodu od narednih 5 godina, čemu trenutno niska tržišna penetracija služi kao odlična polazna osnova. „Naši proizvodi i usluge osmišljeni su da regiji pomognu da ostvari rast koji je veći od proseka u EU”, dodao je Banfi. „Verujemo u budućnost Centralne i Istočne Evrope i želimo aktivno da doprinesemo razvoju ovog regiona”.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.