Srbija

16.01.2024. 13:42

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Pala tražnja za radnicima, nove pozicije u IT sektoru prepolovljene

Foto: Nova ekonomija

Srbija

16.01.2024. 13:42

Poslodavci u Srbiji su prošle godine smanjili broj konkursa za posao u odnosu na prethodnu godinu, manjak potražnje je naročito bio primetan u IT sektoru. Prema podacima sajta Infostud, lane je objavljeno 71.715 oglasa za posao, za šest odsto manje nego 2022. godine. Najveći udar desio se upravo u IT sektoru, gde je bilo čak 50 odsto manje otvorenih pozicija.

Analiza strukture oglasa u ovom periodu pokazuje da je najviše raspisanih pozicija bilo u oblastima: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin.

Kada se posmatraju specifične radne pozicije najviše mogućnosti da se zaposle imali su prodavci, magacioneri, vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici i komercijalisti.

Analizirajući najtraženije pozicije, podaci pokazuju da su se nuđene zarade kretale od minimalca pa sve do nekoliko hiljada evra.

Prethodno veliko regionalno istraživanje pokazalo je da je kandidatima plata presudan faktor prilikom odabira poželjnog poslodavca.

Kad se posmatraju maksimalne zarade koje su oglašene, prodavcima je ponuđeno do 250.000 dinara, a komercijalistima čak do 350.000 dinara.

Sa druge strane, magacioneri su mogli da zarade do 150.000 dinara, a administrativnim radnicima je bilo ponuđeno maksimalno 180.000.

Kada govorimo o vozačima u drumskom teretnom transportu, za njih su pojedinačni poslodavci bili spremni da izdvoje čak 350.000 dinara.

„Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi koja je obeležila prošlu godinu, tržište rada u Srbiji pokazalo je iznenađujuću otpornost, sa blažim uticajem na zaposlenost u poređenju sa drugim sektorima. Jedan od sektora koji je značajnije osetio posledice jeste IT sektor, koji se suočio sa izazovima optimizacije radne snage kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou“, navodi Infostud.

Deficit je i dalje najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera.

Takođe, i za ove pozicije pojedini poslodavci su bili spremni da ponude visoke zarade. Tako su mesari i metalostrugari imali mogućnost da zarade do 120.000 dinara mesečno, frizeri i pekari do 200.000, mehaničari do 240.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada u iznosu od čak 250.000 dinara.

Prosečna zarada u Srbiji 84.227 dinara u decembru

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.