Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu sprovodi se pilot-projekat u kom koriste brašno dobijeno iz crva za pravljenje čokolade, koja će (barem za početak) biti namenjena živini. Ako bi se standardi uskladili sa Evropskom unijom, mogli bi da je uskoro probaju i ljudi, piše portal 021.
Prema rečima direktora Departmana za stočarstvo Dejana Beukovića, čokolada je tu kako bi eksperiment delovao zanimljivije.
„Projekat je u toku i mi sada proizvodimo insekte, odnosno larve crva brašnara u Temerinu. Zajedno sa studentima želimo da utvrdimo mogućnost upotrebe novog hraniva koje bi se koristilo za ishranu životinja“, kaže Beuković.
On je dodao da će veći problem biti prehraniti same životinje i da je zemljište ograničen resurs, a da bi pod tendencijom vremenskih promena uslovi mogli da se promene i samim tim da se koriste insekti i larve i da se na taj način reši osnovna ljudska potreba – ishrana.
„Mi sa današnjih 7,9 ćemo do 2050. godine skočiti na preko deset milijardi ljudi koji, naravno, treba da se prehrane. Dosadašnja proizvodnja animalnih proizvoda, pilećeg mesa porašće za nekih sto osamdeset odsto“, rekao je Beuković.
Viša naučna saradnica Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Miroslava Polovinski Horvatović izjavila je da su prvo rađeni ogledi svarljivosti crva.
„Obično ljudi na crve gledaju kao na štetočine. Mi ih gledamo kao životinju koju treba da natovimo. Dajemo im dva, tri, četiri različita hraniva, pratimo koliko su pojeli i onda radimo oglede izračunavanja da bismo znali koliko košta kilogram prirasta tenebrija (brašnastih srva)“, objašnjava Polovinski Horvatović.
Upotreba brašna od insekata u Srbiji za životinje regulisana je od decembra 2023. godine.