Srbija

10.01.2024. 09:24

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

PIO: Osnovice za samodoprinose poskupele 14,6 odsto

Dva penzionera sede na klupi i citaju novine Foto: Nova ekonomija

Vodič za penzionere vredan pola miliona evra

Srbija

10.01.2024. 09:24

Za oko 20.000 građana koji samostalno uplaćuju doprinose od januara 2024. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su u odnosu na prethodni period veće za 14,6 odsto, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Kako se objašnjava u saopštenju, doprinosi su veći zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnoj godini, a povećanje se odsnosi na građane koji samostalno isplaćuju doprinose, u skladu sa članom 15 Zakona o PIO.

Dodaje se da su osnovice određene u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu u Srbiji u prethodnih 12 meseci, zaključno sa septembrom.

Najniža osnovica je 35 odsto od tog iznosa, što za 2024. godinu iznosi 40.143 dinara, dok je najviša pet prosečnih zarada, odnosno 573.470 dinara, dodaju u PIO fondu.

Doprinose po članu 15 Zakona o PIO, prema podacima iz decembra 2023. godine, uplaćuje oko 20.000 građana u celom sistemu Fonda PIO.

„S obzirom na to da stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24%, osiguranici će na mesečnom nivou tokom ove godine izdvajati od 9.634,32 do 137.632,80 dinara, zavisno od toga koju od 13 osnovica osiguranja izaberu“, piše u saopštenju.

Kako se podseća, pravo na samostalnu uplatu doprinosa po članu 15 Zakona o PIO imaju svi oni koji su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci…), pod uslovom da su stariji od 15 godina.

NAČIN PLAĆANJA

„Prilikom podnošenja zahteva za uključivanje u obavezno osiguranje u skladu sa članom 15 Zakona o PIO bira se jedna od 13 ponuđenih osnovica na koju će se plaćati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, a u toku trajanja osiguranja odabrana osnovica se može na zahtev promeniti u višu ili nižu“, objašnjava se u saopštenju.

Doprinos se plaća po stopi od 24% na odabranu osnovicu do 15. u svakom mesecu za prethodni mesec. Svojstvo osiguranika stiče se danom podnošenja zahteva, a na zahtev se može steći najranije 30 dana pre podnošenja zahteva.

„Svojstvo osiguranika prestaje danom za koji se lice u zahtevu opredeli ili ako doprinos ne plati u roku od šest meseci od dana dospelosti, kada mu svojstvo osiguranika prestaje najranije sa poslednjim danom za koji je doprinos plaćen“, podsećaju iz Fonda PIO.

Vučićevo povećanje penzija će koštati 350 miliona evra

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.