Vesti iz zemlje

14.12.2022. 15:41

Privredna komora Srbije

Autor: Nova ekonomija

PKS: Kancelarija za privrednike koji posluju sa Nemačkom

Foto: Nova ekonomija

Privredna komora Srbije (PKS) pokrenuće u prvom kvartalu 2023. kancelariju za pomoć domaćim privrednicima Help desk (Responsible Business Hub) sa ciljem da se kompanije iz Srbije koje su deo nemačkih lanaca dobavljača što bolje prilagode novom Zakonu o lancima isporuke u Nemačkoj. Novi propis u Nemačkoj počinje da se primenjuje 1. januara 2023, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ovaj projekat omogućiće privredi da se što bolje prilagodi i u svoje poslovanje implementira standarde koji se primenjuju u Nemačkoj, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Novi zakon propisuje niz mera na temu zaštite životne sredine i ljudskih prava, kojih kompanije u Nemačkoj, ali i strani dobavljači, moraju da se pridržavaju kako bi nastavili poslovanje na tom tržištu, rekao je Vesović.

Nemačke kompanije optimističnije sada nego tokom pandemije

Zadatak Help deska, prema njegovim rečima, biće da domaćim dobavljačima, delovima lanaca dobavljača, pa i nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji, omogući pravilno tumačenje i informisanje šta ovaj zakon donosi, koje su obaveze privrede i kako ga što efikasnije i brže implementirati. Ocenjuje da će novi zakonodavni okviri, kako u domaćoj privredi, tako i u zemljama EU doneti rešenja kojima će se unaprediti društvena odgovornost.

„Ovaj biznis hab, koji je rezultat saradnje sa nemačkom privredom, treba da pripremi domaće kompanije i omogući im da nesmetano nastave da rade sa nemačkim kompanijama i izvoze na nemačko tržište, ali i unapredi odnos preduzeća prema zaštiti životne sredine i ljudskim pravima“, naveo je Vesović.

Projekat zajedno realizuju Privredna komora Srbije i Nemačko-srpska privredna komora, uz podršku Nemačke razvojne saradnje u Srbiji koju sprovodi GIZ.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.