Srbija

05.12.2022. 14:58

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

PKS objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Srbija

05.12.2022. 14:58

Privredna komora Srbije (PKS) pripremila je i objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji domaće privrede, čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti, saopštila je Komora.

„Naše firme moraju da prilagode modele poslovanja, jer će to zahtevati njihovi partneri u EU, bilo da su izvoznici ili su uključeni u dobavljačke lance ino partnera. Pritisak na kompanije da poslovanje prilagode zelenoj agendi, dolaziće i od strane kupaca i potrošača koji takođe ubrzano menjaju svest. Privreda ima još nekoliko godina za prilagođavanje, ali taj proces mora početi odmah“, rekao je Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Ubrzane promene na tržištu zemalja EU, našeg najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera, obuhvataju prelazak sa linearnog na cirkularni model, uspostavljanje energetske efikasnosti, usvajanje EU standarda koji se odnose na količinu korišćene sirovine iz reciklata.

SRBIJA JE JOŠ DALEKO OD PRINCIPA CIRKULARNE EKONOMIJE

Zatim, kontrolu emisije gasova sa efektom staklene bašte i na nove standarde nefinansijskog izveštavanja, uključujući i karbonsko računovodstvo, koji će vrlo brzo usloviti konkurentnost domaćih kompanija, navodi se u saopštenju PKS.

„Svaki proizvod koji ima upotrebnu vrednost treba da se reciklira, a ultimativni zahtev na planu energetske efikasnosti je smanjenje emisije ugljen dioksida, ne samo iz moralnih ili ekoloških već i iz razloga očuvanja konkurentnosti“, ukazao je Vesović. Prema njegovim rečima, privreda sutra neće moći da izvozi u Evropsku uniju po konkurentnim cenama, ukoliko proizvodi nisu nastali u skladu sa uslovima energetske efikasnosti, karbonske neutralnosti, i cirkularne ekonomije.

Zaštita životne sredine kroz prizmu cirkularne ekonomije

Založićemo se za kreiranje regulatornog okvira kako bi se ubrzala transformacija i pristup fondovima za finansiranje naprednih tehnoloških rešenja koja su potrebna našoj industriji, rekao je Vesović.

Zelena tranzicija trebalo bi da omogući mnoštvo novih radnih mesta u Srbiji, regionu, EU i globalno, a ovaj proces obavezuje nas prema budućim generacijama i zbog očuvanja resursa. Srbija se na ove procese promena obavezala međunarodni ugovorima, uključujući i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju PKS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.