Vesti iz zemlje

23.01.2024. 15:00

Autor: Katarina Pantelić

Plato ispred Filozofskog: Prvo dogovor čiji je – onda rekonstrukcija

Budući izgled platoa Nova ekonomija

Kako će izgledati Akademski plato

Akademski plato ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu biće rekonstruisan, ako Grad Beograd dobije ovlašćenje od države za izvođenje neophodnih radova. Naime, sam plato zauzima pet katastarskih parcela, od kojih su tri u vlasništvu republike, a dve u vlasništvu grada. U dokumentu koji je usvojio Privremeni organ Grada Beograda navodi se da je neophodno urediti imovinske odnosi pre nego JP „Putevi Beograda“ pristupe radovima vrednim 100 miliona dinara (sa PDV-om). Rok za izvođenje radova ne postoji, barem dok se država i grad ne dogovore oko toga „čiji je Plato“.

Takozvane „Informacije o potrebi reguilisanja odnosa Grada Beograda sa Republikom Srbijom u cilju realizacije projekta rekonstrukcije Akademskog platoa“ bile se jedna od 218 tačaka usvojenih na poslednjoj sednici organa koji vodi Beograd do konstituisanja nove Skupštine Grada.

Ovim dokumentom stavljena je i tačke na raspravu u čijoj nadležnosti je rekonstrkcija Platoa, koji je već godinama ruiniran i koji je bio povod za međusobne „optužbe“ gradskih čelnika i samog Filozofskog fakulteta.

„Prepoznajući opšti interes građana Grada Beograda i svesni značaja izgleda Akademskog platoa, u odnosu na celokupnu pešačku zonu Knez Mihailove ulice, a obzirom da sama lokacija nije u nadležnosti grada Beograda ukazala se potreba za usklađivanjem aktivnosti u cilju realizacije Projekta rekonstrukcije Akdemskog platoa, između grada Beograda i Republike Srbije“, navodi se u dokumentu koji je usvojio Privremeni organ Grada Beograda.

Tabla sa budućim izgledom već postavljena

Plato će imati deblje ploče, podne svetiljke, ali i četiri listopadna drveta, a sam pristup platou biće prilgođen osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama. Procenjena vrednost radova iznosiće ukupno (bez PDV-a) 83,3 miliona dinara (sa PDV-om 99,95 miliona dinara).

Kako se navodi, Grad Beograd će finansirati izradu tehničke dokumentacije, izvođenje radova i održavanje površine platoa, a same radove će preuzeti Javno preduzeće „Putevi Beograda“.

Akademski plato se nalazi na dručju između zgrada Filozofskog fakulteta i Rektorata (Kapetan Mišinog zdanja).

Nakon izgradnje zgrade Filozofskog fakulteta 1977. godine, po projektu arhitekte prof. Svetislava Ličine, uređen je plato koji sa jedne strane izlazi na Čika Ljubinu ulicu i druge na Studentski trg.

Površina platoa je oko 1.870 metara kvadratnih, a tokom izgradnje pronađeni su arheološki ostaci iz rimskog perioda koji su prezentovani kao deo ambijenta. U središtu platoa je spomenik Njegošu postavljen 1994. godine.

U dokumentu koji je usvojio Privremeni organ Grada Beograda, navodi se sa je Akademski plato „već duže vreme u ruiniranom stanju“: Kamene ploče su delom izlomljene, na pojedinim mestima je oštećena podloga, blokovi stepenika su delom napukli ili pomereni iz svog položaja, pa je „kretanje pešaka samim tim i otežano“.

Poseban problem je nedostatak rampi jer centralni deo platoa sa kog se ulazi na Filozofski fakultet sa jedne i druge strane ima stepenice, tako da nije omogućeno nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama„, navodi se u dokumentu.

Sama rekonstrukcija podrazumeva zamenu kamenog zastora novim uz izvođenje nove podloge ploča, izvođenje hidroizolacije kompletne površine platoa (da bi se sprečio prodor vode u prostorije ispod njega), uređenje površina za komunikaciju pešaka, ulaz u filozofski fakultet i prostora sa sedištima za odmor.

Takođe, u samom planu rekonstrukcije navode se i tehnička rešennja kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, obnova prezentacije arheoloških ostataka iz rimskog perioda i popravka postolja spomenika Petru Petroviću NJegošu.

Tamo gde budu dozvolili podzemni prostori i instalacije, biće posađeno visoko drveće, a prema fotografijama koje su priložene, vidi se da se tu nalaze četiri listopadna drveta.

Čiji je „Plato“?

Pre nešto više od tri godine u javnosti je počela rasprava u vezi sa tim ko je nadležan za rekonstrukciju platoa.

Tako je tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao da plato koji je u lošem stanju već godinama pripada Filozofskom fakultetu i da on mora i da ga rekonstruiše.

Profesori Filozofskog fakulteta su negirali ove navode i nazvali ih „političkim pritiskom“.

Vesić je tada za Politiku izjavio da Grad „nema zakonski osnov da obnovi pločnik (…)jer bi svaka intervencija, odnosno davanje budžetskih para suprotno našoj odluci o komunalnom redu, predstavljalo prekršaj za državnog revizora“.

„Fakultet ima isti tretman kao svi ostali i dužan je da vodi računa o prostorima koji su mu dati na upravljanje, kao što znaju da vode računa o svojoj zgradi koju očigledno uspešno izdaju za kafiće i razne druge stvari, tako bi trebalo da vode računa o pločama ispred fakulteta“, rekao je tada Vesić za Politiku.

Čiji je zapravo „Plato“:

Uvidom u javno dostupne podatke Republičkog geodetskog zavoda, web aplikaciju „eKatastar“ koji omogućava pretraživanje baze podataka katastra nepokretnosti, utvrđeno je da se Akademski plato nalazi na delovima parcela:

-kp 1802 KO Stari grad, upisanom u listu nepokretnosti sa pravom korišćenja na Univerzitet u Beogradu, javna svojina Republike Srbije sa obimom udela 1/1.

-kp 1805 KO Stari grad, upisanom u listu nepokretnosti sa pravom korišćenja na Nosilac prava korišćenja zemljišta odnosno držalac nije utvrđen, državna RS svojina Republike Srbije sa obimom udela 1/1.

-kp 1806 KO Stari grad, upisanom u listu nepokretnosti sa pravom korišćenja na Beogradski univerzitet – filozofski fakultet, državna RS svojina Republike Srbije sa obimom udela 1/1.

-kp 799 KO Stari grad, upisanom u listu nepokretnosti sa pravom javne svojine Grada Beograda sa obimom udela 1/1.

-kp 1790/1 KO Stari grad, upisanom u listu nepokretnosti sa pravom javne svojine Grada Beograda sa obimom udela 1/1

Dobre vesti: Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića neće zatvoriti okolne ulice

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.