Vesti iz zemlje

10.03.2020. 16:52

MPŠV

Autor: Nova Ekonomija

Po kojim cenama će poljoprivrednici prodavati svoje proizvode?

Foto: Pixabay

Očekivana cena pšenice u 2020. godine je oko 160 evra po toni, a očekivanja su da će cena u proleće prvo početi da se snižava a u jesen da raste, navodi se u analizi koju je konsultantska kuća SEEDEV uradila za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prognoza cena je urađena za deset proizvoda, na osnovu svetskih i berzanskih izveštaja, analize trendova i rizika, ali i očekivanja svih učesnika tržišnog lanca.

Jedna od stavki na kojoj se trenutna procena bazira jeste i da će prištinske vlasti u drugom kvartalu tekuće godine ukinuti carine od 100% na proizvode iz uže Srbije koji ulaze na Kosovo i Metohiju.

Cena kukuruza bi trebala da iznosi 140 evra po toni, a zavisno od trenutno nedostupnih izveštaja o svetskim bilansima proizvodnje će biti veća ili manja za do 15 evra.

Soja će se prodavati po ceni nešto više nego lane, od 320 do 340 evra po toni, imaće blagi trend rasta do podataka o zasejanosti i očekivanih vremenskih prilika u svetu i kod nas, kada će se formirati naredne procena za drugu polovinu 2020. 

Stočari u Srbiji će prodavati kilogram žive vage goveda u proseku za 1,9 evra po kilogramu, dok bi za isto toliko žive vage svinje dobijati oko 1,4 evra po kilogramu.

Pretpostavke za cenu svinjećeg mesa zasnivaju se na pretpostavkama da će Kina nastaviti sa uvećanjem uvoza na globalom nivou i da Srbijna neće uvoditi mere uvoza svinja ili njihovog mesa iz Evropske unije.   

„Cena u EU će biti viša nego u Srbiji ali su očekivanja da će i u EU da cena padne u poslednjem kartalu a onda se očekuje pad kao posledica stabilizacije“, navodi se u izveštaju.

Tržište krompira se odlikuje velikim oscilacijama i nestabilnostima na lokalnom nivou, zbog čega se ne može prognozirati jedinstvena cena prodaje. Cena će se kretati, u zavisnosti od doba godine od 47 dinara u sezoni do 58 dinara van sezone.

Kod paprike se takođe ne može pričati o jedinstvenoj ceni na tržištu, ali su proceni daprodavati za 213 dinara po kilogramu, odnosno 1,8 evra. Cena će se kretati, u zavisnosti od doba godine, od 90 dinara u sezoni do 320 dinara van sezone.

Tražnja za zamrznutom malinom u EU će i dalje opadati, a verovatno se neće ponoviti ni prošlogodišnja cena koja je bila precenjena zbog malog roda i drugih faktora, zbog čega su pojedine domaće kompanije ovog januara koje imaju delimično ugovorenu i proizvodnju i prodaju zaključilvale su ugovore na avanse od 1,22 evra po kilogramu.

„Velike su šanse da će sektor prerade biti na gubitku i da je izvesno da će se ponoviti scenario iz prethodnih godina kad nisu imali prostora da plate cenu koju su platili prethodinih godina (u ovom slučaju 2019)“, navodi se u analizi.

Cena borovnice će ostati na prošlogodišnjem nivou, što znači da će za borovnicu na kvantaškoj pijaci biti u rasponu od 400 do 1.000 dinara, a u hladnjačama od 190 do 300 dinara za kilogram.

Istovremeno, očekivanja su da će prosečna otkupna cena šljive ostati na nivou od 0,4 do 0,5 evra po kilogramu. 

„Naravno treba imati u vidu da je proizvod pod imenom šljiva kao proizvod ne postoji. Svaka ponuda šljive na tržištu razlikuje se kao što je pomenuto u zavisnosti dali se radi o svežem voću ili prerađenom. Nadalje, cena zavisi ii od vremena ponude, sorte, kvaliteta, kanala prodaje itd“, zaključuje se u analizi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.