Srbija

26.05.2023. 11:01

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Počinje UN program PRO, pomoć za 99 lokalnih samoupravama

Foto: UN

Fransoaz Žakob, Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji

Srbija

26.05.2023. 11:01

Zajednički program Ujedinjenih nacija (UN) „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ počeo je sa aktivnostima u 99 gradova i opština u iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije. Program se sprovodi uz finansijsku pomoć vlade Švajcarske u iznosu od devet miliona evra.

Kako piše u saopštenju, program koji će trajati do 2026. godine doprineće unapređenju lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i upravljanja zaštitom životne sredine.

„Ovo je važna prilika da se zakonodavni okvir koji je razvijan u protekle tri godine pretvori u akciju na lokalnom nivou tako da se zaista desi promena u životu ljudi“, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob.

Deo sredstava švajcarskog donatora opredeljen je za sprovođenje komplementarnih aktivnosti velikog projekta za upravljanje čvrstim otpadom koji sprovodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i Francuska agencija za razvoj.

Programa PRO zajednički sprovode agencije UN u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Ministar za rada Nikola Selaković rekao je da se tim programom pruža podrška socijalnoj integraciji ugroženih kategorija, a posebno da se pomaže socijalno uključivanje u društvo onih kojima je pomoć potrebna.

Konkretni rezultati planirano je da budu postignuti kroz izgradnju kapaciteta jedinica lokalne samouprave, rekla je pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Mila Stanković.

„Program PRO može da nam pomogne da uključimo neformalne sakupljače otpada u legalne tokove i upravo je socijalno preduzetništvo nešto što vidimo da ima izuzetno veliki potencijal u budućnosti“, sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić.

Prema njenim rečima, to ministarstvo neformalne sakupljače sagledava sa dva aspekta, sa jedne strane da oni zaista doprinose unapređenju zaštite životne sredine, a sa druge strane da je izuzetno važno da oni kao ranjive grupe imaju adekvatnu zaštitu i da ostvaruju sva ostala prava.

Srbija više da uloži u pravo na lečenje i socijalnu zaštitu, traži UN

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.