Vesti iz zemlje

22.04.2021. 16:37

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Pogačar: Frilenserima smanjeno poresko opterećenje

Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar izjavio je danas za agenciju Beta da postignutim dogovorom sa Vladom Srbije oko oporezivanja prihoda frilensera nisu sasvim zadovoljni, s obzirom da su tražili otpis dugova za period od 2015. godine do oktobra 2020. godine, ali da su uspeli da u većoj meri smanje poresko opterećenje.

Kako prenosi Danas, on je izjavio da je poresko opterećenje radnika pre početka pregovora u januaru ove godine, koje je Poreska uprava obračunala, iznosilo oko 80 odsto ostvarenih prihoda.

„Postignut je dogovor da neoporezivi deo mesečnih prihoda iznosi 570 evra, što je oko 67.000 dinara, da se normirani, neoporezivi troškovi podignu sa 43 odsto na 50 odsto i da se na ostatak prihoda primenjuje ukupna poreska stopa od oko 56 odsto“, rekao je Pogačar.

On je pojasnio da će se ostatak duga za prethodnih skoro šest godina otplaćivati do 1. januara 2022. godine u mesečnim ratama, kao i da će frilenserima biti priznat radni staž.

Novi dogovor je, prema Pogačarevim rečima, iznenada postignut juče popodne, na poziv predstavnika Vlade Srbije.

Nova verzija modela oporezivanja bi, kako je dodao, trebalo da se amandmanima unese u Predlog zakona izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak gradjana, koji je ušao u proceduru usvajanja u Skupštini Srbije.

Predlog izmena Zakona o porezu na dohodak koji je poslat u Skupštinu predvidja da neoporezivi iznos za prethodnih pet godina od 2015. godine iznosi mesečno 32.000 dinara (oko 270 evra), a da se normirani troškovi koji su iznosili 20 odsto podignu na 43 odsto, što je trebalo da važi do 1. oktobra ove godine, a da se posle toga neoporezivi iznos smanji na 18.300 dinara.

Dogovorom o korekciji Predloga izmena Zakona o porezu na dohodak gradjana predviđeno je i da taj zakon važi, kako je rekao Pogačar, do 1. januara 2022. godine, a da za izradu konačnog modela oporezivanja trebalo bi da se napravi radna grupa u kojoj bi bili i frilenseri.

Pogačar je rekao da je teško proceniti kolika su u proseku bila primanja frilensera, kojih je po procenama oko 100.000 i da će se to znati posle poreske kontrole.

Spor oko oporezivanja radnika na internetu počeo je u oktobru prošle godine kada su službenici Poreske uprave krenuli u kontrolu i doneli rešenja sa, kako su frilenseri tvrdili, astronomskim poreskim dugom za poslednjih pet godina, a od 2015. godine.

Pogačar je rekao da je teško proceniti koliki su bili prosečni prihodi frilensera dok se ne završi poreska kontrola jer jer izdato samo oko 100 rešenja i poslat poziv za još 1.000 kontrola.

„Postupak kontrole teče tako što poreski službenici frilenserima pošalju poziv, a zatim dodju u kontrolu deviznih računa na koje može da se sliva i novac i po drugim osnovama, na primer od rođaka, a u postupku treba dokazivati poreklo“, rekao je Pogačar.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.