Vesti iz zemlje

09.02.2021. 15:51

Radnik.rs

Autor: Nova Ekonomija

Pokrenut prekršajni postupak protiv JKP “Čistoća” u Kraljevu nakon pogibije radnika

Inspekcija rada podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv JKP „Čistoća“ zbog smrti radnika “Čistoće” u Kraljevu septembra 2019. godine, piše portal Radnik.Do povrede na radu došlo...

Foto: Pixabay

Inspekcija rada podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv JKP „Čistoća“ zbog smrti radnika „Čistoće” u Kraljevu septembra 2019. godine, piše portal Radnik.

Do povrede na radu došlo je „usled nepažnje zaposlenog“, navedeno je u zapisniku inspekcije rada kao mišljenje inspektora povodom slučaja smrti radnika.

U zapisniku se navodi i da je smrtno stradali radnik bio „osposobljen za bezbedan i zdrav rad teoretski i praktično“, ali istovremeno preduzeće nije donelo Program osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, zbog čega je inspekcija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ono što je iz samog zapisnika ostalo nejasno je da li se i kako radnici mogu osposobljavati za bezbedan i zdrav rad bez programa osposobljavanja, kako je navedeno u zakonu.

Iz JKP „Čistoća“ tvrde da je spomenuti program donet 30.9.2019, istog datuma kada je, prema zapisniku, inspekcija donela rešenje kojim nalaže preduzeću da program donese.

Prema navodima iz zapisnika, radnik je 9. septembra 2019. obavljao poslove „na održavanju i čišćenju spomen parka Kraljevački oktobar“. Do povrede je, kako piše, došlo tako što se radnik „samoinicijativno popeo na traktorsku prikolicu.. kako bi rasporedio sakupljenu travu (seno) i sabio je gaženjem“.

„Izgubio je ravnotežu i pao na tlo (travnjak) sa visine od 1.5 metara pri čemu je zadobio povredu raseklinu ispod levog oka“, navodi se u zapisniku.

Trinaest dana kasnije, 22. septembra radnik je od povrede preminuo.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu predviđa kaznu od 800.000 do 1.000.000 dinara ukoliko poslodavac „ne izvrši osposobljavanje zaposlenog za bezbedan i zdrav rad“, ali u kaznenim odredbama nije navedena kazna za poslodavca koji nije doneo Program osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad.

Ovaj slučaj smrtne povrede na radu privukao je 2019. pažnju medija, između ostalog, i jer je stradali radnik radio na privremeno-povremenim poslovima u preduzeću, u okviru programa javnih radova „Živimo lepše“ koji se sprovodio u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. 

Cilj programa je bio radno angažovanje nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.