Vesti iz zemlje

15.07.2019. 13:24

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Policija odbila da asistira izvršiteljki u isterivanju javnosti

„Napokon smo čuli od policije da kao zainteresovana javnost možemo da pratimo svaki postupak, koji vodi javni izvršitelj," ocenjuje Ivan Zlatić, aktivista ove organizacije. ...

Kancelarija javnog izvršitelja nije privatan stan, već javni prostor u koji javnost ima pravo da dolazi i prisustvuje događajima poput licitacija i javnih prodaja stanova dužnika, ističu za Novu ekonomiju u  Združenoj akciji „Krov nad glavom“ čiji su predstavnici u petak prisustvovali javnoj aukciji u kancelariji javne izvršiteljke Ivane Bukarice, u Beogradu.  

PROČITAJTE JOŠ:

Sve što treba da znate o izvršiteljima, a niko vam nije rekao

Da mi vama prvo uzmemo stan, a vi posle dokazujte na sudu

 

Nekoliko aktivista Krova je ušlo u kancelariju i izrazilo želju da prisustvuje na javnoj aukciji za prodaju stana jednog izvršnog dužnika, nakon čega su zaposleni u kancelariji pozvali policiju.

Policija je obavila razgovor sa izvršiteljkom Ivanom Bukaricom, nakon čega je policajac obavestio okupljene da je javnost isključena iz ovog postupka. Oni su zatražili da dobiju akt o isključenju javnosti, koji u ovakvoj situaciji izvršitelj po zakonu mora dostaviti i napisati obrazloženje u kome objašnjava zašto je javnost isključena. 

Taj dokument izvršiteljka nije dostavila, a policajac je nakon legitimisanja prisutnih, pozvao svog komandira, da bi tražio savet na koji način da postupi. 

Posle telefonskog razgovora je rekao da je u pitanju kancelarija javnog izvršitelja, a ne privatan stan i da on nema ovlašćenje da izbacuje okupljene, niti da im zabranjuje prisustvo i upozorio učesnike da oni moraju reagovati samo ukoliko dođe do remećenja javnog reda i mira. Nakon toga je policijska ekipa napustila zgradu.  

Iz Združene akcije „Krov nad glavom“ su nekoliko puta apelovali da izvršitelji nemaju pravo da održavaju „tajne aukcije“ u svojim kancelarijama i da isključuju javnost iz javnih prodaja, a sada je to potvrđeno i od policije.

„Napokon smo čuli od policije da kao zainteresovana javnost možemo da pratimo svaki postupak, koji vodi javni izvršitelj,“ ocenjuje Ivan Zlatić, aktivista ove organizacije. 

 

Kako kažu, na toj aukciji bilo je čudno i to da je šestoro ljudi platilo jemstvo za učešće na aukciji, a koje nije malo, ali se onda nisu ni pojavili kad su videli da ima predstavnika javnosti. 

„Mi smo iskoristili gužvu da uđemo ranije, ali smo ispred zgrade videli desetak ljudi. Zaključili smo da su to kupci i da ćemo uskoro da ih vidimo gore u kancelariji.  Međutim niko se nije popeo, već se samo odjednom pojavila policija. Imamo informaciju da je šest potencijalnih kupaca uplatilo jemstvo, a onda su došli do vrata i odlučili da se ne popnu u kancelariju. Ja bih voleo da javnost sama izvuče zaključak iz toga da su ljudi, koji su uplatili jemstvo odlučili da se ne popenju, a da je izvršiteljka pokušala na različite načine da nas izbaci napolje“, kaže Zlatić.

Kako dodaje, izvršiteljka je zatim pozvala policiju i tvrdila da je doneto rešenje o isključenju javnosti, koje nije postojalo, a što se videlo kad se policiji tražilo rešenje na uvid. 

Pošto rešenja nije bilo, a policija nije mogla nas da skloni, tek onda je Aleksandar (izvršni dužnik) pozvan unutra na pregovore i prihvaćen je njegov zahtev za neposrednu pogodbu, dodaje on. 

Izvršni dužnik Aleksandar Jovčić, je naveo u videu koji su aktivisti snimili na licu mesta, da se zadužio kod zelenaša i da njegov stan ide na doboš, jer su kamate bile ogromne i dug je porastao sa 5.000 na 20.000 evra. On je našao kupca i podneo zahtev izvršiteljki da sam proda stan putem neposredne pogodbe i otplati dug. 

Izvršiteljka je tvrdila da aktivisti i vlasnik stana nemaju pravo da budu na javnoj licitaciji. 

„Svi sada treba da znaju da je postupak javan i njihov je problem (izvršitelja),  što su se prihvatili javnog posla. Dok je god grb Republike Srbije na ovim vratima mi smo ovde dobrodošli, kao javnost“ kaže Ivan Zlatić iz Združene akcije „Krov nad glavom“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.