Srbija

21.02.2024. 09:49

Autor: Nevena Petaković

Poslanici predlažu: Rok za zamenu oružnih listova produžiti do 2026. godine

Pixabay

Srbija

21.02.2024. 09:49

U Skupštinsku proceduru upućen je predlog da se rok za zamenu oružnih listova, dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost, odobrenja za držanje oružja koji su izdati po prethodno važećem Zakonu o oružju i municiji koji ističe 5. marta produži za još dve godine, do 5. marta 2026. godine.

Ovaj predlog izmena Zakona o oružju i municiji, a kojim se  predlaže produženje roka, podneli su predsedniku Narodne skupštine narodni poslanici Marijan Rističević i Đorđe Komlenski. Takođe, oni su predložili da se ovaj predlog razmatra po hitnom postupku.

Kao razlog za produženje roka navodi se da veliki broj lica koju poseduju oružne listove i dozvole za nošenje i držanje oružja nisu uspela da izvrše preregistraciju oružja, jer je prethodno propisan rok kratak.

„Produženjem roka, lovstvo i privredna delatnost neće pretrpeti štetu. Time bi se izašlo u susret i zadovoljilo preko 1000 lovnih radnika i 80 hiljada lovaca, kao i drugih fizičkih, pravnih lica i preduzetnika“, piše u predlogu izmena zakona.

Kao razlog sa hitan postupak, navodi se uskoro isticanje roka za preregistarciju oružja (5. mart), a sve u cilju da se izbegnu eventualne štetne posledice zbog neproduženja roka.

Na izmene Zakona o oružju i municiji se još čeka

Važeći Zakon o oružju i municiji stupio je na snagu 2015. godine, a počeo je se primenjuje godinu dana nakon stupanja na snagu, 2016. godine.

Vlasnicima oružja je prvobitno dat rok od tri godine da papirne oružne isprave zamene za biometrijske, ali je taj rok više puta prolongiran. Poslednji put rok je produžen sa 5. marta 2022. godine na 5. mart 2024. godine.

Ukoliko bi se usvojio novi rok za zamenu oružnih listova, 5. mart 2026. godine, to bi bila 11 godina od stupanja na snagu važećeg Zakona o oružju i municiji i deset godina od početka njegove primene.

Zakonom o oružju i municiji iz 2015. godine promenjeni su uslovi za posedovanje i držanje oružja, odnosno uslovi koje mora da ispuni fizičko lice da bi moglo da nabavi i drži vatreno oružje.

Kako je Nova ekonomija pisala pre dve godine, složene procedure, jako visoki troškovi, nejasni i neujednačeni kriterijumi neki su od razloga zašto građani Srbije nisu zamenili oružne listove.

Zamena oružnih listova: Složen, nejasan i skup proces

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(6)

  1. Kako bi uzeli novac Koji su navodno Dali kao pomoc penzionerima?Sramota!Stidite se Sto ovako radite sa ljudima!Kako ce sad penzioneri da dobiju lekarsko uverenje a od usta su odvajali da bi kupili to oruzje!Sramota

  2. Mi pošteni sad smo kao magarci sa VELIKIM ušima. Plati ovo plati ono i na kraju šipak. Loš zakon. Šta je falilo prethodnom?

    1. Zbog dva sumanuta manijaka Drzava hoće da kazni legalne vlasnike oruzja , otimanjem istog jer nikome ne produzavanu preregritaciju.Razlog trivijalan nema vise opasnosti.Koja glupost opasnost uvek postoji ako čemo tako.Drugo najbitnije oruzje je PRIVATNA SVOJINA nas gradana ove nase prelepe Srbije.A koliko se sečam Presednik je posle ove strasne tragedije 3.maja 2023.izjavio da če Drzava da otkupi 90 % leganog orzzja od vlasnika .A sada Nam ga otimaju .Neka dobro razmisle kako će dalje glasati 500.000 vlasnika legalnog oruzja .Ja sam do zadnjih izbora glasso za SNS dalje bas zbog nazovi preregrstacije nikad vise.Nova Vlada neka ublazi Zakon o Oruzju i da vrati oteto oruzje .Ili neka otkupe i plate oruzje koje hoče uzmu đžabe .SRAMOTA.Zivela Srbija i ponosni srpski narod. ps. Samo se nestp pitam zasto se na većin manifestacie pjavljuje gosp Hil ?🤔🤗🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  3. Ja sam 30 godina plaćao porez na pištolj i šta sad ,oduzeli su mi ga…HVALA državi i vlasti na ovoj izdaji. Od mene više nikad podrška za vas…NIKAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.