Vesti iz zemlje

28.08.2023. 10:25

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Poslodavcima duži rok za zapošljavanje stranaca, dobijanje podsticaja

Foto: Pixabay

Poslodavci koji zaključno sa 31. decembrom 2024. godine zaposle novonastanjeno lice u Srbiji za kojim postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada imaće pravo na različite podsticaje. Ovim je produžen rok do kojeg poslodavac može da zaposli novonastanjeno lice i da za to dobije podsticaje.

Naime, Vlada Srbije je prošle godine donela uredbu koja predviđa podsticaje za poslodavce koje zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji. Prema prvobitnoj verziji uredbe pravo na dodelu podsticaja imao je poslodavac koji „novonastanjeno lice“ zaposli do 31. decembra 2023. godine.

Podsticaji se, inače, isplaćuju u visini 70 odsto obračunatog i uplaćenog poreza na zarade za jedno ili više zaposlenih novonastanjenih lica, i 100 odsto obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

Poslodavac prijave za isplatu podsticaja u vezi sa zaradama novonastanjenih lica podnosi jednom godišnje (ministarstvu privrede),  i ukupno do devet puta, (počevši od 1. jula 2022. godine i zaključno sa 31. decembrom 2029. godine)

Svaka prijava se podnosi za zarade isplaćene u periodu koji prethodi podnošenju prijave najviše 12 meseci.

Uslov za dobijanje podsticaja je da novozaposleni radnik ima osnovnu zaradu najmanje 300.000 dinara (bruto 1). To je oko 212.000 dinara neto (1.800 evra) koliko će radnik primiti uz predviđene olakšice.

Pravo na subvenciju ima poslodavac koji je domaće ili strano fizičko lice, odnosno pravno lice ili preduzetnik registrovan za obavljanje delatnosti u  Srbiji, kao i ogranak registrovanog predstavništva stranog poslodavca.

Novonastanjeno lice za kojim postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada je fizičko lice koje u periodu od 24 meseca, koji prethode danu zaključenja ugovora o radu sa poslodavcem, nije boravilo na teritoriji Srbije više od 180 dan, sa kojim je poslodavac zaključio ugovor o radu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, a koje ima ugovorenu mesečnu osnovnu zaradu  od najmanje 300.000 dinara.

Vlada Srbije daje subvencije za zapošljavanje Rusa sa platom od 1.800 evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.