Srbija

04.07.2022. 13:17

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Poslovna zajednica igra važnu ulogu za decu i društvo

Foto: UNICEF

Srbija

04.07.2022. 13:17

Poslovni sektor igra važnu ulogu u oblikovanju sveta u kojem deca žive, rekla je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, na otvaranju konferencije CSR Srbija 2022.  

Učesnice iz bankarskog, maloprodajnog i gejming sektora, predstavile su na konferenciji, načine na koje je biznis suočen sa izazovima u post kovid periodu, govorile su o ekonomskim poremećajima, društvenim i političkim sukobima, kao i o tome kako je trend održivog poslovanja povećan i kod zaposlenih i potrošača. 

Aktivnosti realizovane u poslednjoj deceniji jasan su pokazatelj da globalna poslovna zajednica može da napravi važne pozitivne promene u životima dece. 

„Prava deteta su suštinski važna investicija u našu održivu budućnost. Zaštita ovih prava pomaže u izgradnji snažnih, obrazovanih zajednica koje su od presudnog značaja za stvaranje stabilnog, inkluzivnog i produktivnog poslovnog okruženja. Kompanija koja integriše poštovanje dece i njihovih prava u svoju strategiju i poslovanje stvara pozitivne efekte po decu i društvo, od čega i firma može imati konkretnu korist“, zaključila je Dejana Kostadinova,direktorka UNICEF-a u Srbiji.

STUDENTI POMAŽU UNICEF-U U ZAŠTITI MENTALNOG ZDRAVLJA MLADIH

U okviru konferencije održan je panel „Leave no one behind“ – Jednaka šansa za sve članove društva“, koji je moderirala Vesna Savić Đukić, šefica odseka za saradnju sa privatnim sektorom u UNICEF-u, a učestovale su Marija Beslać, direktorka za komunikacije i partnerstva u Nordeus fondaciji, Sanja Rajačić, direktorka Odeljenja za interne komunikacije i CSR u Banci Intesa Beograd, i Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija u Delhaize Srbija.

UNICEF POZVAO FIRME DA POMOGNU DECI IZ UKRAJINE

Tokom razgovora sa panelistima, govorilo se i o održivosti u agendi poslovanja, posebno vezano za politike i prakse prema zaposlenima.

U kompaniji Delhaize Srbija, kako je navela Milica Popović, odgovorno i održivo poslovanje je duboko utkano u poslovnu strategiju, način donošenja odluka i deo je svakodnevnih operacija. 

„Promocija zdravije ishrane i pružanje širokog asortimana zdravih i kvalitetnih namirnica je u našem fokusu, ali i odgovornost kao trgovinskog lanca. Sa našim partnerima sa fakulteta Veterinarske medicine i Poljoprivrede razvijamo i posebne koncepte ishrane životinja i uzgoja voća i povrća. Na taj način kupcima pružamo kvalitetne proizvode na rafovima naših prodavnica, dok kroz kontinuiranu smanjenu emisiju CO2 u celom sistemu, reciklažu i odgovorno upravljanje viškovima hrane dajemo doprinos lepšoj životnoj sredini i zdravijem odrastanju budućih generacija“, istakla je Milica Popović. 

ODGOVORNO I ODRŽIVO POSLOVANJE ZA DOBRO CELE ZAJEDNICE

Nordeus fondacija je s druge strane, kako je objasnila Marija Beslać, svoj fokus usmerila ka deci srednjoškolskog uzrasta jer fondacija želi da sa partnerima doprinese da se deci prenesu znanja i veštine potrebni za savremenu digitalnu ekonomiju u kojoj će mladi ljudi raditi kad izađu iz obrazovnog sistema. 

„Želimo da savremena znanja i kontekst dođu do škola, profesora i dece. Naša je odgovornost da im pomognemo“, rekla je Beslać.

Odgovorne kompanije nastoje da osiguraju politike održivosti i u vreme kada se suočavaju sa velikim izazovima.

„Banca Intesa, kao vodeća banka na našem finansijskom tržištu, ima važnu ulogu u pružanju podrške i obezbeđivanju finansijske stabilnosti za celokupno društvo. Upravo zbog toga, principi održivosti duboko su ukorenjeni u naše poslovanje. Sposobnost prilagođavanja, stepen inovativnosti i poverenje koje gradimo s klijentima i zajednicom u kojoj obavljamo svoju delatnost, osnov su našeg modela održivog poslovanja, koje temeljimo na snazi našeg ljudskog kapitala i vrednostima koje delimo kao tim„, navela je Sanja Rajačić, direktorka odeljenja za interne komunikacije i CSR u Banca Intesa.

Posebno smo posvećeni i kreiranju radnog ambijenta u kom naše kolege mogu da ostvare svoje profesionalne, kao i lične i porodične potencijale i aspiracije, ali i održe zdrav balans između poslovnog i privatnog života, rekla je ona. 

Ubrzano starenje populacije u Srbiji predstavlja dodatni poslovni imperativ za održivim poslovanjem i zahteva od poslovnih lidera da posebnu pažnju posvete pitanjima jednakosti i inkluzije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.