Vesti iz zemlje

21.02.2024. 16:22

Autor: Katarina Pantelić

Poštu tužili zbog zgrade, traže poništenje prodaje ili 15 miliona evra

Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Firma „XYA Dorćol“ tužila je javno preduzeće „Pošta Srbije“ i preduzeće „FPM Agromehanika“ zbog kupovine prostora koji je u vlasništvu Pošte u ulici Đorđa Vajferta, tražeći ili poništenje prodaje ili 15 miliona evra odštete od Pošte.

Naime, iz dokumentacije koju je Nova ekonomija dobila putem zahteva za informacije od javnog značaja, može se videti da je firma „XYA Dorćol“, podnela Privrednom sudu u Beogradu tužbu kojom je tražila da sud poništi odluku Pošte kojom je „Agromehanika“ proglašena za najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu Poštinih prostorija na Vračaru i da se obaveže da taj prostor proda tužiocu. Alternativno, ako bi sud odbio ovaj zahtev, XYA je od Pošte tražio isplatu odštete od 15 miliona evra.

Kako se navodi u rešenju koji je doneo sud, kojim su odbijeni predlozi „XYA“ za određivanje privremenih mera, pri čemu je sudski spor i dalje u toku, Pošta je u septembru prošle godine u dnevnom listu Alo objavila oglas za prodaju nepokretnosti u kom se navodi da je početna cena nepokretnosti 3,2 miliona evra.

U oglasu je bilo navedeno da će postupak javne prodaje sprovesti komisija i da će jedini kriterijum za odluku biti ponuđena cena.

U svojoj tužbi „XYA“ navodi da je prilikom otvaranja pisanih ponuda, između ostalih otvorena i ponuda Agromehanike za koju je Komisija konstatovala da je „neuredna“ i da njome nije ponuđena cena, već je Agromehanika navela da nudi za 1.000 evra više od najviše ponude koju bilo ko drugi bude dao.

Postupak je, kako je navedeno, okončan tako što je konstatovano da je ponuda „XYA Dorćol“ u visini od 6.255.555 evra najveća, nakon čega je predstavnica Agromehanike izjavila da između JP „Pošta Srbije“ i „FPM Agromehanike“ postoji ugovor o zakupu od 14.3.2023. godine „o čemu se mora voditi računa“.

Međutim, nakon otvaranja ponuda, kompanija „XYA“ je dobila zapisnik sa održane javne prodaje, u kom je, kako se navodi u tužbi, pisalo da je „FPM Agromehanika“ ta koja je kupila prostorije „Pošte“ jer je dala najveću ponudu – što je suprotno onom što je Komisija usmeno konstatovala kada su otvarane ponude.

Kompanija „XYA Dorćol“ je istakla da se zapisnik koji je dobila nakon održane javne prodaje „ne poklapa sa činjeničnim stanjem toka postupka“ jer u zapisniku nije navedeno da je komisija JP „Pošta Srbije“ ponudu „Agromehanike“ odbacila kao neurednu.

Takođe tvrde da u zapisniku postoji neistinit deo koji govori o tome da je kostatovano da je nakon otvaranja ponuda, predstavnica Agromehanike izjavila da prema ugovoru o zakupu postoji pravo preče kupovine Agromehanike iz kojih se razloga „dostavljena ponuda mora razmatrati“.

U sudskom dokumentu koji je dostavljen Novoj ekonomiji, nalazi se i rešenje suda iz koje se može zaključiti da sud ne deli stav „XYA“ o tome da je ponuda Agromehanike bila neprihvatljiva, što je inače centralna tačka tužbe.

„Prema utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljena ponuda drugotuženog (FPM Agromehanika) definisana je kao najviša ponuđena cena u postupku javne prodaje uvećana za 1.000 evra, što po oceni suda predstavlja ponudu sa odredivom cenom jer su istom predviđeni kriterijumi, odnosno podaci na osnovu kojih je cena nepokretnosti u toku trajanja postupka prodaje mogla konačno biti konkretizovana i određena“, naveo je sud u obrazloženju.

Takođe, dodaje se da „XYA Dorćol“ nije dostavio dokaze o tome da je ponuda firme „FPM Agromehanika“ prilikom javne prodaje bila nepotpuna ili neuredna.

Navodi se da je „XYA Dorćol“ osporio zaključeni ugovor, smatrajući da je „Pošta“ prekršila Zakon o obligacionim odnosima, po kom je ugovor morao biti zaključen sa „XYA“ jer je on dao najpovoljniju ponudu u skladu sa oglasom.

„Sud međutim to nije mogao prihvatiti obzirom da javni oglas za prodaju nepokretnosti dat u dnevnom listu ne predstavlja javno obećanje nagrade za izvršenje određene radnje ili postizanje određenog uspeha, niti ponudu za zaključenje ugovora, već samo poziv da se pod objavljenim uslovima ponuda učini i nakon okončanog postupka prodaje nepokretnosti prikupljanjem pisanih ponuda zaključi teretan pravni posao“, navodi se u dokumentu.

Fabrika poljoprivredne mehanizacije Agromehanika osnovana je, prema podacima Agencije za privredne registre, krajem 2002. godine kao društvo sa ograničeno odgovornošću. Pretežna delatnost ove fabrike je proizvodnja mašina za poljoprivredu i šumarstvo, a direktor tog preduzeća je Branislav Rajić.

„XYA d.o.o. Dorćol“ osnovana je 2022. godine sa osnovnom delatnošću razradom građevinskih projekata, čiji je direktor Nir Shlomy Makdasi.

Pošta: Zaposlenima u tehnologiji i administraciji deset odsto povišice

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.