Srbija

22.10.2019. 11:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Preduzetnici nezadovoljni Vladinim planovima za oporezivanje

Srbija

22.10.2019. 11:17

IT-ijevci i ostali preduzetnici su tokom sastanka o reformi Zakona o porezu na dohodak građana izrazili bojazan da će primena novih pravila čitave sektore učiniti nekonkurentnim i da će preduzetnike izložiti novim oblicima pravne nesigurnosti.

Sastanak u Beogradu su organizovali nadležna tela Vlade Srbije, a njihovi predstavnci su ocenili da je ponuđeno rešenje najbolje moguće, te da će pažljivo pratiti primenu zakona i menjati ga ako neke odredbe izazovu negativne posledice po domaći privredni ekosistem.

Najavljene izmene zakona predviđaju uvođenje „testa samostalnosti preduzetnika“, putem kog će se ocenjivati da li je paušalac koji obavlja posao za pojedinačnu kompaniju zapravo zaposleni ili podizvođač. Test sadrži devet kriterijuma, a samozaposleni na njemu „padaju“ ako ispunjavaju pet. 

U slučaju da test padnu, preduzetnici, odnosno poslodavci, plaćaju pun iznos poreza. Kako bi smanjila pritisak na IT industriju, država je predvidela poreske olakšice za ljude koji od 2020. godine zasnuju radni odnos.

Direktor tima za IT i preduzetnštvo u kabinetu premijerke Srbije Nenad Paunović započeo je diskusiju navodeći da je angažovanje preduzetnika za stalne poslove iz godine u godnu postajalo sve češće, da je skriveno zapošljavanje postalo jako vidlivo i da su kompanije tražile od države da se po tom pitanju izjasni – da li odobrava ili ne odobrava takvu praksu. 

„Stavljena pred taj binarni izbor, država je bila prinuđena da kaže da [takav vid zapošljavanja] nije u redu”, rekao je Paunović.

Na pitanje iz publike koje kompanije su tražile izjašnjenje, Paunović je rekao da je veći broj kompanija „i velikih i malih, i domaćih i stranih“, okupljenih oko inicijative Digitalna Srbija i Vojvodina IKT klastera, kao i pojedinih globalni pružaoci usluga.

Paunović je dodao da je po trenutno važećim pravilima jedan deo IT sektora bio u poreskom riziku, da je drugi imao problem da regrutuje ili zadrži radnu snagu, i da to rešenje nije odgovaralo ni jednoj ni drugoj strani.

Prema njegovim rečima, „pravo je čudo“ da je država odobrila poreske olakšice za novozaposlene, a da će zbog njih set mera zapravo u prvim godinama primene biti fiskalno negativne.

govornici porezi

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović je dodao da se sa većim brojem pravila, njih devet, izbegavaju nejasnoće u primeni, te da se čitav zakon donosi zbog trenutno postojećih slučajeva koji bi „pali“ na svim ili skoro svim kriterijumima. On je najavio da će se kontrola vršiti po opštim poreskim pravilima, a da će u praksi „sigurno dolaziti do grešaka u primeni” na početku prelaznog perioda.

On je pojasnio i da Poreska uprava neće moći retroaktivno da tereti preduzetnike za poslednjih pet godina, te da će sam poslodavac-nalogodavac biti u obavezi da vodi računa o tome da li osoba koju angažuje može pozitivno da odgovori na većinu pitanja u testu samostalnosti.

Predstavnici Vlade su takođe kazali da slična rešenja postoje i u susedstvu, poput Slovenije i Hrvatske. Takođe je rečeno da je osporavani test samostalnosti bio spreman već prošle godine, ali da nisu želi da bez nedavno definisanih podsticajnih mera otpočnu sa njegovom primenom.

Na pitanja o tome da li Vlada Srbije uopšte može da procenjuje kako će predložene mere uticati na domaće tržište nakon tri godine prelaznog perioda, Paunović i Demirović su naveli da „sada imamo dovoljno vremena za prilagođavanje“ i da je „na svima nama da u budućnosti dalje razvijamo sektor„.
Okupljeni preduzetnici su najavljene mere kritikovali zbog toga što, po njihovom mišljenju, narušavaju konkurentnost srpskog IT sektora ne samo na globalnom, već i na regionalnom planu. Prema oceni pojedinih prisutnih, Srbija ne bi trebala da se poredi sa Slovenijom i Hrvatskom, već sa Bugarskom i Rumunijom i njihovim programerima, koji se sa našima na globalnom tržištu „kolju za dva evra“ razlike u ceni.

Obzirom da će poreske olakšice biti vezane za zaposlene, a ne za kompanije, može doći do nastanka nelojalne konkurencije na tržištu rada, zbog toga što će dosadašnji paušalci biti daleko atraktivniji nego „obični“ zaposleni.
 
Pojedini su navodili da će nedovoljno jasno definisani kriterijumi na testu samostalnosti preduzetnike izložiti riziku da se nađu na „milost i nemilost“ poreskim inspektorima, te da će doći do „nadmetanja u kretivnom tumačenju kriterijuma“ između paušalaca i poreznika. Neki od prisutnih su rekli da su svoje poreske inspektore pitali o detaljima testa samostalnosti dva ipo meseca od najavljene primene zakona, a da oni o tome nisu znali ništa. 

Iako je najviše pitanja iz publike bilo vezano za IT industriju, predstavnici drugih grana su ocenili da kriterijumi nisu dovoljno dobro definisani za ostale preduzetnike, a postavljali su i pitanja zašto se toliko žuri sa primenom zakona.

Predstavnici Vlade su pozvali sve zainteresovane strane da se uključe u disusiju, uključujući i predstavnike Digitalne zajednice, ali i ostalima da se sa pitanjima i sugestijama obrate eUpravi Republike Srbije putem i-mejla: pausalci@gov.rs. 

PROČITAJTE JOŠ O NOVOM ZAKONU I NOVIM PRAVILIMA:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.