Vesti iz zemlje

26.12.2023. 15:47

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Preko 70 odsto opština nema tretman otpadnih komunalnih voda

Foto: Wikipedia/ Micki

Kanal Dunav Tisa Dunav kod Novog Sada

Preko 70 odsto gradova i opština u Srbiji i dalje nema obezbeđen tretman komunalnih otpadnih voda pre ispuštanja, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije. 

Prema podacima zvanične statistike tokom 2021. godine 28 odsto gradova i opština imalo je obezbeđenu neku vrstu tretmana otpadnih voda pre njihovog ispuštanja u recipijent, dok u 105 gradova i opština nije bilo obezbeđeno prečišćavanje otpadnih voda ispuštenih u javnu kanalizaciju.

Republika Srbija je jedna od država potpisnica Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine koja je zvanično stupila na snagu 1. januara 2016. godine, a jedan od potciljeva održivog razvoja glasi: do 2030. unaprediti kvalitet vode smanjenjem zagađenja, eliminisati odlaganje i na najmanju moguću meru svesti ispuštanje opasnih hemikalija i materija, prepoloviti udeo neprečišćenih otpadnih voda i značajno povećati recikliranje i bezbednu ponovnu upotrebu na globalnom nivou.

U trenutku stupanja na snagu ciljeva održivog razvoja Agende 2030 u Srbiji 84,7 odsto ukupno ispuštenih otpadnih voda iz javne kanalizacije nije bilo prethodno podvrgnuto bilo kakvom tretmanu prečišćavanja pre ispuštanja.

Tokom 2022. godine, 81,5 odsto ukupno ispuštenih otpadnih voda u javnu kanalizaciju nije bilo podvrgnuto tretmanu prečišćavanja pre njihovog ispuštanja u recipijent. Prečišćavanje je bilo obezbeđeno za 18,5 odsto ukupno ispuštenih količina otpadnih voda u javnu kanalizaciju (3,2 odsto više nego u 2015. godini).

DRI navodi i da podaci zvanične statistike ukazuju na to da je u 2022. godini došlo do značajnijeg rasta ispuštenih otpadnih voda u kanalizaciju.

Kako se navodi u Eko biltenu RZS-a, ukupna količina otpadnih voda ispuštena u javnu kanalizaciju u 2022. godini zabeležila rast od 3,5 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok je količina otpadnih voda ispuštena u septičke jame neznatno veća u odnosu na godinu pre.

Otpadne vode ispuštene u kanalizaciju prema poreklu dele se na: otpadne vode poreklom iz domaćinstva, otpadne vode iz industrijskog sektora i otpadne vode od ostalih korisnika (poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo građevinarstvo i uslužne delatnosti).  Najviše ispuštenih otpadnih voda u javnu kanalizaciju je poreklom iz domaćinstva.

Kanalizacija na levoj obali Dunava i dalje „nemoguća misija“

Od planiranih devet, završene tri aktivnosti

DRI navodi da je za period od 2021. do 2023. godine planirano sprovođenje devet aktivnosti izgradnje, rekonstrukcije ili dogradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa proširenjem i rekonstrukcijom kanalizacione mreže, piše u izveštaju DRI.

U toku 2021. i 2022. godine, završene su tri aktivnosti, kod dve aktivnosti nije bilo planirane realizacije, kod tri aktivnosti realizacija je započeta kasnije u odnosu na očekivani period, dok je kod jedne aktivnosti došlo do njenog odlaganja za period nakon 2023. godine.

U 2022. godini u Srbiji je 16,4 odsto stanovništva Srbije je bilo obuhvaćeno prečišćavanjem otpadnih voda (dok je taj prcenat u 2021. godini iznosio 15,9 odsto), pokazuju podaci Republičkog zavoda za stataistiku (RZS).

Na kanalizaciju je u 2022. godini bilo priključeno 69,4 odsto stanovnika Srbije, a na vodovodnu mrežu 93,7 odsto.

Podaci RZS-a, pokazuju da je iz naselja u 2022. godini u javnu kanalizaciju i septičke jame ispušteno oko 437 miliona kubika otpadne vode. Od toga je iz domaćinstava (u javnu kanalizaciju i septičke jame) ispušteno 228 miliona kubika otpadnih voda, iz industrijskog sektora je (u javnu kanalizaciju) ispušteno 27,4 miliona kubika otpadnih voda, dok su ostali korisnici (oblasti poljoprivrede, šumarstva, ribolova, bolnice, škole, trgavina) u javnu kanalizaciju ispustile 63,8 miliona kubika.

Otpadne vode u Savi i Dunavu, Beograd čeka postrojenja za prečišćavanje

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.