Vesti iz zemlje

25.03.2024. 07:20

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Prepolovljen besplatan banjski oporavak vojnih invalida

Foto: Wikipedia

Banjsko-klimatski oporavak vojnih invalida, civilnih invalida rata i korisnika porodične invalidnine penzije ubuduće će trajati sedam, umesto 15 dana.

Krajem februara, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je doneo Pravilnk o izmeni Pravilnika o banjsko-klimatskom oporavku.

Izmenama je propisano, da banjskko-klimatski oporavak traje sedam dana (pre ovih izmena je pisalo da traje 15 dana).

Pravilnik izemana je su u Službenom glasniku objavljen 20. marta, a na snagu stupa osmog dana od objavljivanja,

Na banjsko-klimatski oporavak može se uputiti korisnik koji je u toku poslednje godine intenzivno lečen savremenim medicinskim merama i sredstvima od sledećih bolesti: bolesti želuca, creva, jetre, žučne kese i žučnih puteva, bubrega i mokraćnih puteva, bolesti lokomotornog aparata, bolesti metabolizma i endokrine bolesti, bolesti perifernog i centralnog nervnog sistema, koronarne bolesti.

Kad je korisnik lečen od više bolesti, lekarska komisija će odlučiti zbog koje bolesti korisnika treba uputiti na banjsko-klimatski oporavak.

Korisnik se može uputiti na banjsko-klimatski oporavak samo jedanput u toku kalendarske godine, vidi se iz Pravilnika.

Kako se navodi u pravilniku, korisnik se može uputiti na banjsko-klimatski oporavak samo u rehabilitacioni centar sa kojim ministarstvo nadležno za poslove boračko-invalidske zaštite zaključi ugovor nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

U 2023. godini je ugovor za usluge banjskog i klimatskog lečenja, vredan 35 miliona dinara, zaključen sa Specijalnom bolnicom za lečenje i rehabilitaciju Merkur (Vrnjačka banja).

Prema listi koja stoji na sajtu Ministartsva, u 2023. godini je 320 kandidata je steklo pravo da budu upućeni na banjsko-klimatski oporavak, do popunjavanja kapaciteta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.