Vesti iz zemlje

05.10.2023. 11:08

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Prijava za studentske stipendije i kredite do 31. oktobra

Foto: Nova ekonomija

Politika umešana u akreditaciju fakulteta

Studenti u Srbiji mogu da se prijave za studentske stipendije i kredite, prijava je počela u ponedeljak (2. oktobra) i traje do 31. oktobra, saopštila je Vlada Srbije.

Ministarstvo prosvete Vlade Srbije saopštilo je da je u toku prijavljivanje studenata za tri vrste stipendija, kao i za studentske kredite, koji se dodeljuju u cilju podsticanja najboljih da nastave školovanje sa visokom postignućima.

Ministarstvo prosvete dodeljuje stipendije redovnim studentima državnih visokoškolskih ustanova koji nisu u radnom odnosu, a položili su sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00. Mesečni iznos stipendije je 13.000 dinara i isplaćuje se u 10 mesečnih rata, navodi se u saopštenju Vlade.

Takođe, stipendije se dodeljuju i izuzetno nadarenim studentima državnih fakulteta i to od treće godine studija, odnosno sa ostvarenih 120 ESP bodova.

Stipendiju za izuzetno nadarene mogu dobiti studenti koji su: položili sve ispite iz prethodnih godina studija, prvi put upisali studije prvog, drugog ili trećeg stepena, odmah nakon srednje škole upisali visokoškolsku ustanovu, tokom studiranja ostvarili prosečnu ocenu najmanje 9,00 i u kontinuitetu upisivali godine studiranja na budžetu.

Mesečni iznos stipendije je 24.000 dinara za studente osnovnih i master studija, 30.000 dinara za studente doktorskih studija, pri čemu se isplaćuje u 12 mesečnih rata.

Prijava je počela i za stipendije za zanimanja koja nedostaju u prosveti. Pravo da se prijave na konkurs imaju studenti državnih visokoškolskih ustanova koji su u školskoj godini upisani prvi put u drugu ili treću godinu studija prvog stepena na studijskim programima oblasti matematike, fizike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika.

Uslov je i da kandidati nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50.

Iznos stipendije je ove godine povećan i mesečno iznosi 19.800 dinara, a isplaćuje se u 12 mesečnih rata. Korisnici stipendija se obavezuju da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije koji im se ponudi i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

Počelo je i prijavljivanje za dodelu studentskih kredita na koje imaju pravo svi budžetski studenti državnih visokoškolskih ustanova koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisani na studije prvog stepena u zimskom semestru.

Za kredite se mogu prijaviti studenti prve godine osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija koji su prvi put upisali prvi semestar i studenti od druge do pete (i šeste) godine osnovnih studija.

Studentske stipendije se daju nepovratno, dok se studentski kredit vraća u slučaju da student ne ispuni uslove propisane konkursom.

Mesečni iznos studentskog kredita je 13.000 dinara.

Za dobijanje studentske stipendije ili kredita student podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom visokoškolskoj ustanovi u koju je upisan.

Prijavljivanje je počelo 2. oktobra i trajaće do 31. oktobra, a više informacija o konkursima, načinu prijave i rokovima možete videti ovde.

U školskoj 2022/23. godini, kako je Nova ekonomija pisala, na svim visokoškolskim ustanovama i na svim nivoima studija u Srbiji upisano je 248.508 studenata, što je za oko 4.800 studenata više nego prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Idealna prilika za mlade ekonomiste da dođu do prvog posla

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.