Srbija

15.08.2023. 13:22

RTS

Autor: Katarina Pantelić

Prijave za subvencionisanje stolarije početkom septembra

Kuca u Novoj Varoši Foto: Nova ekonomija

Srbija

15.08.2023. 13:22

Prijavljivanje za subvecnije države za zamenu dotrajale stolarije, kotlova i postavljanje izolacije počeće početkom septembra, rekla je posebna savetnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Maja Vukadinović.

Ona je gostujući na RTS-u navela da za subvencije mogu da konkurišu svi građani bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, kao i da će prijave trajati tokom cele godine.

Istakla je da je procedura ista kao i prethodne godine, ali i da građani mogu da prate prijave na stranicama jedinica lokalne samouprave ili da odu u opštinu.

„Mogu pozvati i ministarstvo. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba da navedu podatke o svom domaćinstvu, zatim da navedu mere za koje nameravaju da apliciraju“, rekla je Vukadinović.

Dodala je i da je potrebno da oni koji se prijave za subvencije moraju bit vlasnici objekta, a da ukoliko to nisu, treba da dobiju pisanu saglasnost vlasnika i račun za struju za prethodni mesec u kojem se vidi da je potrošnja struje bila najmanje 30 kilovata.

Oni građani koji konkurišu prvi put za zamenu stolarije, kotlova ili izolaciju moći će da konkurišu za više mera odjednom, a ne samo za pojedinačne.

„Postoji mogućnost da se konkuriše za pojedinačnu meru, kada će nivo subvencija biti niži, do 50 procenata. Pa smo mi, imajući u vidu veliku zainteresovanost građana hteli da ispromovišemo taj program tako što smo predvideli viši procenat subvencije ukoliko se neko prijavi za više različitih mera“, navela je Vukadinović.

Istakla je da će, ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariti subvencije do 55 odsto, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65 odsto.

Dodala je id a se ove godine za subvencije prijavila 131 lokalna samouprava a da njihovo prijavljivanje zavisi od sredstava koja su opredelile za tu namenu.

Kako je kazala, u ovaj program nisu ušle tri opštine u Beogradu, Novi Beograd, Čukarica i Savski venac, a da su obećale da će se prijaviti za naredni konkurs.

Govoreći o žalbama, Vukadinović je navela da građani koji nisu zadovoljni, mogu da se žale komisijama u lokalnim samoupravama, a da im na raspolaganju stoji i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Šapić imenovao energetskog menadžera Beograda

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.