Privatnik iz Hrvatske objavio plate zaposlenih

Nova ekonomija

Digitalna agencija Bornfight prva je (i zasad jedina) u Hrvatskoj objavila plate svojih zaposlenih, objavio je poslovni.hr. 

Direktor i suvlasnik ove firme Tomislav Grubišić navodi da je od objave njihovog vodiča u kome su se osim pozicija zaposlenih i opisa njihovog posla nalazila i visina plate njihovu internet stranicu posetilo skoro 25 hiljada ljudi, a da je sam vodič preuzet 5 hiljada puta. 

Bruto plata senior programera nivoa 3 u koju je uključen i prevoz iznosi u ovoj IT firmi  25 hiljada kuna, odnosno 3 200 evra. 

Ipak, Grubišić kaže da nije sve išlo glatko i da je četvrtina zaposlenih imala primedbe na svoju poziciju, opis posla i platu ali da su zaposleni sada zadovoljniji, pogotovo top stručnjaci. 

Kako preživeti milenijalce na poslu

Ova odluka digitalne agencije Bornfight doprinela je većoj zainteresovanosti mladih talenata za rad u ovoj firmi, pa kako navode, na dnevnom nivou dobijaju pet puta više otvorenih molbi nego ranije, naročito programera i dizajnera. 

Za razliku od našeg regiona, ovaj trend nije novost u svetu. 

Kako piše Poslovni.hr, najdalje je u globalnom trendu transparetnosti otišla Norveška gde je još pre 19 godina propisano da su poreske karte građana javne i da se mogu pretraživati preko Interneta. Da je znatiželja javnosti da saznaju plate prijatelja ili kolega bila velika pokazuje podatak da zabeleženo više od 16,5 miliona pretraživanja poreskih karti u državi sa nešto više od pet miliona stanovnika. Danas, kada im se mora pristupiti uz korisničko ime i lozinku broj pretraga pao je dva miliona godišnje a među tim pretragama su i one koju vrše i poreski organi i državne službe. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara