Vesti iz zemlje

14.03.2022. 10:55

Nova ekonomija O.B.

Autor: Nova Ekonomija

Prodavci na pijacama protestuju, neće nove fiskalne kase

Prodavci na pijacama protestuju danas u Beogradu zbog uvođenja novih fiskalnih kasa na pijačnim tezgama, čija je primena obavezna od 1. maja ove godine. Oni se protive obaveznom uvođenju kasa na pijacama i navode da će im biti ugrožen posa...

Foto: Nova ekonomija

Prodavci na pijacama iz svih krajeva Srbije najavili su za danas protest ispred Ministarstva finansija u Beogradu zbog uvođenja novih fiskalnih kasa na pijačnim tezgama, čija je primena obavezna od 1. maja ove godine. Oni se protive obaveznom uvođenju kasa na pijacama i navode da će im biti ugrožen posao. 

Povodom uvođenja novog modela fiskalizacije, u Ministarstvu finansija podsećaju da su od te obaveze oslobođeni poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na pijačnim tezgama, ako nisu registrovani kao preduzetnici kod Agencije za privredne registre. 

Dakle, oslobođeni su poljoprivredni proizvođači koji prodaju na zelenim pijacama svoje povrće i voće. Međutim, nove fiskalne kase moraju da uvedu prodavci na pijacama koji prodaju nespostvene proizvode koji nisu poljoprivredni (čokolade, kafu i drugu robu). Ministarstvo finansija saopštilo da su za preprodavce robe na pijacama obavezne e-kase u cilju suzbijanja sive ekonomije. 

Prema podacima Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ procenjuje se da na pijacama u Srbiji trenutno posluje oko 10.000 preduzetnika, od kojih oko 3.000 ili oko 30 odsto već evidentira promet preko fiskalne kase. To su uglavnom vlasnici samostalnih zanatskih ili trgovinskih radnji (pekare, mesare, ribarnice) koji rade u poslovnim prostorima.

Oko 7.000 prodavaca na pijacama, koji uglavnom rade na robnim i mešovitim pijacama i do sada nisu koristili fiskalne kase, ima obavezu da prilagodi poslovanje novom Zakonu o fiskalizaciji do kraja aprila ove godine”, kaže Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“

I to su preduzetnici koji u Agenciji za privredne registre najčešče imaju registrovane delatnosti: trgovina na malo na tezgama i pijacama, trgovanje hranom, pićima i duvanskim proizvodima, tekstilom, odećom i obućom. 

Foto: Pixabay

U periodu od 7. do 21. februara, Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ u saradnji sa Privrednom komorom Srbije uradilo je istraživanje na temu primene novog Zakona o fiskalizaciji na pijacama. Istraživanje je pokazalo da više od polovine (54,57 odsto) anketiranih preduzetnika smatra da na pijacama nema uslova za rad sa fiskalnim kasama i to navode kao osnovni razlog što se nisu ili se neće prijaviti za e-fiskalizaciju.

Na pitanje „zašto se niste prijavili za e-fiskalizaciju” odgovorili su da je razlog pad prometa, odnosno manje interesovanje kupaca (38,57 odsto) i povećanje troškova poslovanja kao posledica fiskalizacije sa 26,83 odsto odgovora. Fiskalne kase od 2022. biće savremenije rešenje fiskalizacije, pourčuju iz Ministarstva finansija.

Maja S. vlasnica marketa za prodaju mešovite robe u Beogradu, koji se nalazi nedaleko od Vidikovačke pijace, kupila je novu kasu i kaže da je platila 28.000 dinara uz subvenciju države i da korišćenje aplikacije za novi „pametni“ uređaj operateru sa kojim je sklopila ugovor za pola godine plaća 7.000 dinara.

„Ne plaćam mesečno jer prema paketu koji sam izabrala treba da platim jednom u pola godine, ukupno 7.000 dinara. Kad se posmatra na mesečnom nivou nova fiskalizacija nam je donela veći mesečni trošak. Iskoristila sam državnu subvenciju za kasu, ali svakako sam pre tri godine kupila kasu koju sam toliko platila i sad je rashodujem“, kaže ona.

DA LI ĆE BITI ODLAGANJA ROKOVA ZA NOVE FISKALNE KASE?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.