Vesti iz zemlje

14.02.2024. 15:58

saopštenje

Autor: Nevena Petaković

Prodavnice, pošte, pijace: Kako rade za Sretenje?

MaxPixel

U sredu, 14. februara, dežurni prodajni objekti pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi) moraju da rade barem od 9 do 18 časova. U četvrtak, na Sretenje, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni, dok bi već sutradan, 16. februara, dežurni prodajni objekti morali da rade barem od 9 do 12 sati,  piše na sajtu Grada Beograda. 

Ipak svi trgovinski i zanatski objekti za vreme Dana adržavnosti Srbije (Sretenja), mogu raditi i duže od navedenog radnog vremena.

Nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana, kao i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu rade najmanje u vremenu od 6 do 20 sati.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Sve Lidl prodavnice na teritoriji Srbije, će za vreme obeležavanja državnog praznika Republike Srbije Sretenje, 15. i 16. februara, raditi u redovnom radnom vremenu od 8 do 21 ili 22 časa u zavisnosti od radnog vremena prodavnice, saopštila je ta kompanija.

Prodavnice u okviru trgovinskog lanca Maxi (Mega Maxi, Shop & Go) će biti otvorene u 7.30 ujutro, a kase će biti zatvorene od 21 do 22 sata, u zavisnosti od radnje. Prodavnice „Idea“, „Mercator“ i „Roda“ radiće od sedam, odnosno osam časova, u zavisnosti od prodavnice. Kraj radnog vremena biće u 21, odnosno 22 sata, po redovnom rasporedu rada, prenela je Nova S.

Rade i beogradske pijace

Tokom predstojećeg praznika Dana državnosti (15. i 16. februar), beogradske zelene pijace radiće od 6 do 19 časova, saopštavaju iz Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske pijace“.

Beogradski buvljak „Miljakovac“ radiće od 8 do 20 časova, pijaca cveća „Кrnjača“ od 8 do 19 časova, pijaca „Palilula“ od 7 do 21 čas. Na pijaci „Dušanovac” prodaja robe iz vozila obavljaće se od 19 do 6 časova.

Garaže i parking-prostori za korisnike i posetioce pijaca tokom praznika radiće po ustaljenom režimu i to: garaža u okviru pijace „Palilula” od 6 do 21 čas, garaža pijace „Zeleni venac” od 6 do 21 čas, parking pijace „Zemun” od 0 do 24 časa, a parking pijace „Dušanovac” od 8 do 19 časova.

„Veletržnica Beograd“ će za vreme državnog praznika, 15. i 16. februara, raditi 24 sata.

Bez naplate parkiranja za Sretenje

JKP „Parking servis“ Beograd zbog obeležavanja Dana državnosti u četvrtak i petak, 15. i 16. februara, neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada.

Tokom predstojećeg praznika biće zatvorene i poslovnice Кorisničkog servisa u Takovskoj ulici broj 31, Mileševskoj broj 51 i Bulevaru Milutina Milankovića broj 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta, kao i kompleks „Međunarodni terminal“ biće neprekidno otvoreni za vreme praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate kao i Služba za prenos vozila.

Od subote, 17. februara, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Кorisničkog servisa radiće po uobičajenom radnom vremenu, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ Beograd.

Izmene linija javnog prevoza u Beogradu

Tokom održavanja manifestacije „Dan državnosti Srbije-Sretenje“, 15. februara od 17 do 21 čas doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Za saobraćaj će biti zatvoren Zemunski put (Stari savski most), na delu od kružnog toka u zoni Zemunskog puta i Bulevara Vudroa Vilsona do zone raskrsnice sa Ulicom Vladimira Popovića, zbog čega će vozila u oba smera saobraćati na sledeći način:

  •  tramvajske linije 7 i 9L će saobraćati preko Mosta na Adi,
  • autobuske linije 78 i 83 i minibus linija E1 će saobraćati sledećom trasom: u smeru ka Novom Beogradu: Nemanjina – Balkanska- Mihaila Bogićevića- Кarađorđeva – Crnogorska – Pop Lukina –  Brankova – Brankov most -Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnim trasama, a u smeru ka Trgu Slavija: Bulevar Mihajla Pupina-Brankov most – Brankova – Pop Lukina – Crnogorska –  Braće Кrsmanović – Milorada Ekmečića i dalje redovnom trasom.

Na izmenjenim delovima trasa vozila će koristiti postojeća stajališta javnog prevoza.

Radiće 73 dežurne Pošte

U četvrtak i petak 15. i 16. februara, radiće 73 dežurne pošte u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Oba dana praznika, beogradska Glavna pošta u Takovskoj 2, pošte na graničnim prelazima Batrovci, Šid, Sremska Rača, Čukarka i Horgoš, i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak radiće neprekidno. Pošta na graničnom prelazu Gradina dežuraće od 7 do 18.30 časova.

U Beogradu, radiće i pošte u tržnim centrima, u „Univereksport“ objektima i druge dežurne pošte. Pošta na Aerodromu Nikola Tesla radiće od 8 do 15 časova.

Otvorene će biti i pošte u tržnim centrima u Pančevu i Кragujevcu, pošte u „Univereksport” objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu, Somboru i Apatinu, u „Roda” objektima u Sremskoj Mitrovici, Кragujevcu i Šapcu, pošte na Кopaoniku i Zlatiboru, i druge dežurne pošte u gradovima širom Srbije.

Spisak svih dežurnih pošta sa radnim vremenima može se videti  na sledećem linku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.