Vesti iz zemlje

09.11.2022. 11:05

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Proglašeni dobitnici WIPO nagrada za pronalazače

„Ekološka antivarozna košnica“, "Ratnik sunca", patenti za podzemne kontejnere

Pixabay

Zavod za intelektualnu svojinu proglasio je dobitnike WIPO nagrada u četiri kategorije: pronalazač li grupa pronalazača za patent, pravno lica za privrednu primenu industrijske svojine, autor za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka, i učenik ili grupa učenika srednje škole za pronalazak.

Radi se o nagradama Svetske organizacije za intelektualnu svojinu koje će biti dodeljene na dan 102. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu 15. novembra 2022. godine.

1. Patenti za pronalaske podzemnih kontejnera

U kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača, nagrada je pripala Dušanki Roglić, diplomiranom mašinskom inženjeru, vlasnici i direktorki fabrike Korali, navodi se u saopštenju.

Ona je na tržištu regiona komercijalizovala svoja dva domaća patenta za pronalaske podzemnih kontejnera za ekološko i bezbedno odlaganje otpada.

„Reč je o patentima kojima je obezbeđena lakša manipulacija, bolji higijenski uslovi, minimalni kontakt korisnika i kontejnera, dugi vek upotrebe, ekonomska isplativost, lep spoljni izgled“,  piše u saopštenju.

Njoj je pripala nagrada WIPO Medal for Inventors. 

Ko su zvezde domaće startap scene?

 

2. „Bitgear Wireless Design Services“

U kategoriji za domaće pravno lice ili domaćeg preduzetnika za privrednu primenu industrijske svojine, nagrađeno je privredno društvu „Bitgear Wireless Design Services“  iz Zemuna, kojem je propala WIPO IP Enterprise Medal. 

Ta firma je  u periodu od 2018. do 2022. godine registrovala i privredno primenila dva domaća industrijska dizajna, jedan međunarodni industrijski dizajn i jedan međunarodni žig,

Od toga je privredna primena alarmnog uređaja i senzora, koji su zaštićeni industrijskim dizajnima, direktno i indirektno doprinela povećanju izvoza, povećanju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine.

3. Knjiga o profesoru koji se borio za solarnu energiju

Nagrada WIPO Medal for Creativity, u kategoriji za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka, pripala je Živojinu Petroviću, osnivaču obrazovne i neprofitne TV stanice Srpska naučna televizija, za knjigu Ratnik sunca.

Knjiga govori o profesoru Branislavu Branku Laloviću (1928–1988), protagonisti borbe za solarnu energiju, koji je vizionarski naslutio krizu energije u kojoj se danas nalazimo.

On je kao nuklearni fizičar Instituta u Vinči još sedamdesetih godina prošlog veka započeo istraživanja o tehnološkoj primeni solarne energije, i postao tako jedan od pionira istraživanja alternativnih izvora energije, koji je srpsku nauku na ovom polju vinuo u sam svetski vrh inovativnosti.

Planiraš pokretanje startapa – dobićeš „vetar u leđa“

4. „Ekološka antivarozna košnica“

Nagrada WIPO Schoolchildren’s Medal, u kategoriji učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak,  pripala je Nikoli Teomiroviću i Miodragu Milanoviću,  učenicima 4. razreda Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Beogradu, pod mentorstvom nastavnika praktične nastave Milana Stanojčića,

Oni su nagrađeni za pronalazak pod nazivom: „Ekološka antivarozna košnica“.

Pronalazak se odnosi na energetski nezavisan uređaj, koji se napaja preko solarnog panela, za autonomno uklanjanje pčelinjeg krpelja –  varoe, koja uništava do 45 odsto pčelinjih društava, pomoću ekološke supstance,  mravlje kiseline, a da pri tome nema rezidua u medu.

Autori pronalaska su doprineli pronalaženju ekološkog i energetski efikasnog rešenja u oblasti pčelarstva čijom primenom bi se smanjila cena pčelinjih proizvoda, koji bi samim tim postali pristupačniji većem broju ljudi.

Osim tih nagrada, u saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, dodeljuje se i nagrada za domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2022. godine,  nagrada WIPO Users’ Medal.

Ta nagrada je pripala kompaniji „ADOC D.O.O. Beograd“, koja je tokom 2022. godine u odnosu na sva domaća pravna lica imala najveći broj međunarodno registrovanih žigova.

Osnovna delatnost kompanije „ADOC D.O.O. Beograd“  koja je osnovana 1990. godine je proizvodnja, uvoz i prodaja farmaceutskih proizvoda.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.