Pokretanje startapa može da bude komplikovano, ali zapravo, to je avantura u koju se upuštaju hrabri ljudi sa idejama. Ona je ključna, a o tome smo već pisali, međutim, dosta toga je potrebno da (sa)znate pre nego što krenete. Najpre, važno je da znate ko zna. I o tome smo već pisali, a o startap biznis inkubatorima kao mestima gde ideje prerastaju u biznise, tek ćemo govoriti. Ipak, trebalo bi da znate da država Srbija nudi određene olakšice na putu do preduzetničkog uspeha.
Dok u razvijenijim zemljama preduzetnik-početnik razmišlja o ideji, brendiranju, proboju na tržište i angel investitor-ima, njihove kolege u Srbiji razmišljaju kako će da plate poreze i doprinose. U poslednje vreme, a u cilju poboljšavanja biznis ambijenta, naša država je donela čitav niz olakšica za startap početnike.
Ukoliko zapošljavate ljude na R&D (Research & Development) pozicijama, oslobođeni ste plaćanja 70 odsto poreza i 100 odsto penzijskog i invalidskog osiguranja. Konačno je prepoznat značaj osnivanja startap firmi, ali i uloga R&D stručnjaka. Tu su i podsticaji koji podrazumevaju dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja (R&D), a dobijaju se čak i kada projekat ne uspe, tačnije kada iz njega ne nastane neki proizvod.
U prve tri godine od pokretanja startapa, osnivač(i) su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zarade. Oni koji obavljaju inovativnu delatnost u Srbiji i imaju manje od 150 hiljada dinara platu, mogu dobiti podsticaj koji na početku može da bude veoma koristan.
Pored ovih, država nudi i niz drugih (poreskih) olakšica poput poreskog kredita, „IP box-a“, programe i škole za biznis početnike.
Međutim, nigde nećete naučiti kako da dobijete dobru ideju, kako da budete inovativni u pokretanju biznisa. To morate sami.
Na primer, jedan od inovatibnih startapova poteklih iz Srbije je White Lemur. Nikola Stanojević, generalni menadžer i suosnivač startapa došao je na ideju da proizvodi ekološki stiropor.
„Jedini smo na Balkanu koji industrijski proizvodimo pečurku – hrastovu sjajnicu. Od te pečurke poznate po lekovitim svojstvima, pravimo lekovite preparate za jačanje imuniteta a od otpada pečurke proizvodimo ekološki stiropor – biosporin“, kaže za Novu ekonomiju Nikola Stanojević.
Recept za dobar startap je i da razmišljate „van kutije“ jer se tako dolazi do inovativnosti u poslovanju. Takvo je i iskustvo ljudi iz White Lemur-a. Da proizvode stiropor od ostataka hrastove sjajnice došli su na ideju dok su radili na svom primarnom proizvodu – prirodnom preparatu za jačanje imuniteta.
„Mi proizvodimo hrastovu sjajnicu i iz nje ekstrahujemo bioaktivne supstance, od kojih pravimo preparate za jačanje imuniteta „Imunin“, koji su zapravo bili naši prvi proizvodi. U osnivačkom timu ima nas troje. U jednom trenutku smo primetili da otpad od uzgoja hrastove sjajnice, pod određenim uslovima, može da ima karakteristike kao stiropor (ekspandovani polistiren). I tada smo započeli istraživački projekat“, objašnjava Stanojević.
Ako i vi imate dobru ideju poput Nikole, na pragu ste pokretanja startapa, a „vetar u leđa“ u vidu olakšica vas čekaju na sajtu startap.gov.rs.
Investiranje u fizičko zlato predstavlja veoma atraktivnu opciju za pravna lica u Srbiji koja žele da poboljšaju miks svoje imovine, zaštite imovinu od inflacije i smanje valutnu izloženost prema lokalnoj va...
Skoro svaka peta osoba u Evropi starija od 15 godina puši svaki dan. U Srbiji, kako pokazuju poslednji dostupni podaci Eurostata za 2019, cigaretu svakodnevno zapali 26,2 odsto ljudi, odnosno svaki četvrti č...
Prihodi domaćinstva u Srbiji u novcu su iznosili 85.466 dinara mesečno u proseku za 2023. godinu. Najviše trošimo na hranu i bezalkoholna pića, stanovanje i režije zauzimaju sve značajnije mesto u podeli tro...
Odabir prave banke je ključna odluka, kako za fizička lica, tako i za privrednike, jer pravi izbor može doprineti opštoj i finansijskoj sigurnosti. Najbolje banke u Srbiji nude širok spektar usluga, od osnov...
NOVA EKONOMIJA
prtplatite se za čitanje premium sadržaja
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rsInforamcije koje imaju dodatnu vrednost
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste saglasni sa tim.Ok