Pokretanje startapa može da bude komplikovano, ali zapravo, to je avantura u koju se upuštaju hrabri ljudi sa idejama. Ona je ključna, a o tome smo već pisali, međutim, dosta toga je potrebno da (sa)znate pre nego što krenete. Najpre, važno je da znate ko zna. I o tome smo već pisali, a o startap biznis inkubatorima kao mestima gde ideje prerastaju u biznise, tek ćemo govoriti. Ipak, trebalo bi da znate da država Srbija nudi određene olakšice na putu do preduzetničkog uspeha.
Dok u razvijenijim zemljama preduzetnik-početnik razmišlja o ideji, brendiranju, proboju na tržište i angel investitor-ima, njihove kolege u Srbiji razmišljaju kako će da plate poreze i doprinose. U poslednje vreme, a u cilju poboljšavanja biznis ambijenta, naša država je donela čitav niz olakšica za startap početnike.
Ukoliko zapošljavate ljude na R&D (Research & Development) pozicijama, oslobođeni ste plaćanja 70 odsto poreza i 100 odsto penzijskog i invalidskog osiguranja. Konačno je prepoznat značaj osnivanja startap firmi, ali i uloga R&D stručnjaka. Tu su i podsticaji koji podrazumevaju dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja (R&D), a dobijaju se čak i kada projekat ne uspe, tačnije kada iz njega ne nastane neki proizvod.
U prve tri godine od pokretanja startapa, osnivač(i) su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zarade. Oni koji obavljaju inovativnu delatnost u Srbiji i imaju manje od 150 hiljada dinara platu, mogu dobiti podsticaj koji na početku može da bude veoma koristan.
Pored ovih, država nudi i niz drugih (poreskih) olakšica poput poreskog kredita, „IP box-a“, programe i škole za biznis početnike.
Međutim, nigde nećete naučiti kako da dobijete dobru ideju, kako da budete inovativni u pokretanju biznisa. To morate sami.
Na primer, jedan od inovatibnih startapova poteklih iz Srbije je White Lemur. Nikola Stanojević, generalni menadžer i suosnivač startapa došao je na ideju da proizvodi ekološki stiropor.
„Jedini smo na Balkanu koji industrijski proizvodimo pečurku – hrastovu sjajnicu. Od te pečurke poznate po lekovitim svojstvima, pravimo lekovite preparate za jačanje imuniteta a od otpada pečurke proizvodimo ekološki stiropor – biosporin“, kaže za Novu ekonomiju Nikola Stanojević.
Recept za dobar startap je i da razmišljate „van kutije“ jer se tako dolazi do inovativnosti u poslovanju. Takvo je i iskustvo ljudi iz White Lemur-a. Da proizvode stiropor od ostataka hrastove sjajnice došli su na ideju dok su radili na svom primarnom proizvodu – prirodnom preparatu za jačanje imuniteta.
„Mi proizvodimo hrastovu sjajnicu i iz nje ekstrahujemo bioaktivne supstance, od kojih pravimo preparate za jačanje imuniteta „Imunin“, koji su zapravo bili naši prvi proizvodi. U osnivačkom timu ima nas troje. U jednom trenutku smo primetili da otpad od uzgoja hrastove sjajnice, pod određenim uslovima, može da ima karakteristike kao stiropor (ekspandovani polistiren). I tada smo započeli istraživački projekat“, objašnjava Stanojević.
Ako i vi imate dobru ideju poput Nikole, na pragu ste pokretanja startapa, a „vetar u leđa“ u vidu olakšica vas čekaju na sajtu startap.gov.rs.
Rat između Rusije i Ukrajine traje već skoro godinu dana, sa najmanje 100.000 žrtava na obe strane. Sve zapadne zemlje su ujedinjene u osudi ruske agresije, ali imaju različita mišljenja o tome kako postupit...
Pokrenuti svoj biznis, a da je uz to inovativan i "do sada neviđen" - nije lako. Naročito kada krećete ispočetka, bez iskustva u preduzetništvu. To kažu gotovo svi koji danas vode uspešne kompanije, a krenul...
Na današnji dan, 15. februara po gregorijanskom, odnosno 2. februara po julijanskom kalendaru, 1835. godine u tadašnjoj prestonici Kneževine Srbije, Kragujevcu, izdat je prvi Ustav Knjaževstva Srbije u narod...
Kompanija Mondelēz International objavila je četvrti godišnji izveštaj “State of Snacking“ - globalnu studiju o potrošačkim trendovima, koja na godišnjem nivou pruža uvid u to na koji način potrošači donose...
NOVA EKONOMIJA
prtplatite se za čitanje premium sadržaja
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rsInforamcije koje imaju dodatnu vrednost