Programerima iz Infostuda prva nagrada na konkursu "Stazama Nikole Tesle"

Foto: Pixabay

Tim programera Infostud grupe dobio je prvu nagradu za najbolju inovativnu ideju na konkursu "Stazama Nikole Tesle" koji je organizovao Savez inženjera i tehničara Srbije, putem kog bi navodi se u saopštenju kompanije.

Stevan Ostrogonac, Tibor Rac, Robert Hajnal i Borko Rastović nagrađeni su za ideju za razvoj naprednijeg sistema za preporučivanje oglasa korisnicima sajta Poslovi.infostud.com na osnovu njihovih interesovanja.

"Naša ideja je bila da svima koji traže posao putem sajta Poslovi.infostud.com dodatno pomognemo tako što ćemo im uštedeti vreme pretraživanja oglasa i pružiti im veću šansu da pronađu oglas za posao kakav traže, a na osnovu njihovih prethodnih interesovanja, ali i interesovanja ljudi za koje sistem proceni da su im slični", kazao je Stevan Ostrogonac, Data Scientist u Infostud grupi.

Kako su nagrađeni informatičari objasnili, želeli su da ljudima koji pretražuju ponude za posao, prikažu oglase koji su slični onima koje je konkretan korisnik već pogledao ili na njih konkurisao.

"Nismo uključili samo filtere po ključnim podacima pri traženju sličnih oglasa, recimo, oglase koji se odnose na isti grad, istu kategoriju poslova i tako dalje, već smo uzeli u obzir kompletan tekst oglasa, kako bismo dobili realniju procenu sličnosti oglasa. Za to je bilo potrebno da razvijemo alat za obradu teksta na srpskom jeziku. To je alat koji izdvaja reči iz teksta, dakle uklanja znake interpunkcije, identifikuje posebne entitete poput mail adresa, web adresa, brojeva telefona... Kada se preporučuju oglasi na osnovu onoga što su pregledali slični korisnici, naš sistem koristi savremeni algoritam pomoću kog se modeli ažuriraju čim neki korisnik pogleda neki oglas, što se kaže - u realnom vremenu", kazali su nagrađeni informatičari.

Infostud navodi da se sistem u ovom trenutku nalazi u fazi testiranja koncepta, ali da već postoje naznake da će biti primenjen kako bi "svi koji traže posao tom poduhvatu mogli da pristupe brže i jednostavnije i tako ubrzaju svoju šansu za zaposlenje".


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.