Srbija

15.02.2023. 09:45

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Promene prilikom podnošenja poreske prijave, objavila Poreska uprava

Foto: Nova ekonomija

Srbija

15.02.2023. 09:45

Poreska uprava objavila je promene prilikom podnošenja poreske prijave PPDG-1R. Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koje su u primeni od 1. januara ove godine, predviđeno je, u određenim slučajevima, brisanje rokova za podnošenje poreske prijave PPDG-1R. 

Brisanje rokova za podnošenje poreske prijave PPDG-1R predviđeno je prilikom:

  • Početka obavljanja delatnosti – Fizička lica koja delatnost ne registruju u Agenciji za privredne registre (na primer, upisuju se u Imenik advokata koji vodi Advokatska komora), a koja se opredele da porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod, prilikom otpočinjanja obavljanja samostalne delatnosti ne podnose poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom podnošenja prijave:

– oznaka 2 – početak obavljanja samostalne delatnosti.

POREZNICIMA STIGLO MIŠLJENJE MINISTARTSVA O PLAĆANJU DOPRINOSA NA PENZIJE

Navedeni obveznici u obavezi su da u roku od pet dana od dana registracije u Poreskoj upravi, odnosno dana dodele PIB, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine podnesu zahtev za odobravanje paušalnog oporezivanja. Rok do 31. decembra odnosi se na obveznike kojima će PIB biti dodeljen nakon 26. decembra.

  •  Prijavljivanja prestanka, prekida i nastavka obavljanja delatnosti – Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod prilikom prijavljivanja prestanka i prekida obavljanja delatnosti, kao i nastavka obavljanja delatnosti nakon prekida ne podnose poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom podnošenja prijave:

– oznaka 3 – prestanak obavljanja samostalne delatnosti;

– oznaka 4 – prekid obavljanja samostalne delatnosti;

– oznaka 16 – nastavak obavljanja samostalne delatnosti nakon prekida obavljanja delatnosti.

  • Promene načina oporezivanja – Preduzetnici koji porez na prihod od obavljanja samostalne delatnosti plaćaju na stvarni prihod ne podnose poresku prijavu PPDG-1R prilikom promene načina oporezivanja iz samooporezivanja u paušalno oporezivanje sa osnovom podnošenja prijave:

– oznaka 17 – prelazak iz oporezivanja na stvarni prihod u paušalno oporezivanje.

Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod nemaju obavezu podnošenja poreske prijave PPDG-1R ukoliko se navedene promene odnose na period posle 01. januara 2023. godine. U navedenim slučajevim Poreska uprava će poresku obavezu utvrditi rešenjem na osnovu podataka preuzetih iz nadležnog registracionog organa.

Za promene koje su se desile pre navedenog datuma i dalje postoji obaveza podnošenja poreskih prijava sa odgovarajućim osnovom za podnošenje prijave.

Poreska uprava objavila spisak obaveza za februar

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.