Srbija

06.10.2022. 08:10

Autor: Nevena Petaković

Promene u Komisiji za praćenje bezviznog putovanja sa EU

Pixabay

Srbija

06.10.2022. 08:10

Na čelu Komisije za praćenje bezviznog režima putovanja sa Evropskom unijom ubuduće će biti načelnik Uprave granične policije МUP-a Mile Jandrić.

Naime, Vlada Srbije je izmenila Odlukeu o obrazovanju Кomisije za praćenje bezviznog režima putovanja sa Evropskom unijom.

Prema prvobitnoj verziji odluke, predsednik Komisije bio je Bogoljub Živković (Ministarstvo unutrašnjih poslova)

Pored Jandrića, koji će biti novi predsednik, Komisija će imati još 21 člana.

Radi se o predstavnicima različitih sektora MUP-a, Ministarstva za evropke integracije, Ministarsva pravde, Komeserijata za izbeglice, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarsva finansija.

Čime se bavi ova Komisija?

 

Odluku o formiranju komisije Vlada je donela u maju 2021. godine, a istog meseca je stupila na snagu.

Zadatak komisije je da razmatra pitanja koja se odnose na povećanje broja lažnih azilanata u zemljama Evropske unije koji dolaze sa teritorije Srbije, kao i da predlaže Vladi razmatranje i donošenje odluka u vezi sa merama usmerenim na smanjenje broja lažnih zahteva za azil.

Kako se navodi u toj odluci rok za izvršenje zadataka je dve godine od njenog stupanja na snagu.

Predsedniku i članovima Komisije ne pripada naknada za rad.

Vučić najavio usklađivanje sa viznom politikom EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u pre dva dana u Budimpešti da će se Srbija do kraja godine uskladiti sa viznom politikom Evropske unije, da je niko ne bi mogao koristiti kako bi preko nje ilegalno otišao na zapad, preneo je N1.

„Srbija će se do kraja godine značajno uskladiti sa viznom politikom Evropske unije, tako da Srbiju neće moći da koriste kao dolaznu zemlju neki koji je koriste, ne zbog stvarnih potreba, nego zbog potreba ilegalnih migracija dalje ka zapadu“, rekao je on novinarima.

Ministar finansija Siniša Mali je najavio je da će se sutra održati veliki sastanak na koji dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije, a na kome će se raditi na zajedničkom sporazumu kojim će biti usaglašena zajednička migratorna i bezbednosna politika.

On je rekao da će se raditi na dokumentu i pripremi strategije kako bi se zajednički odbranili od talasa migracija koji se očekuje u narednom periodu.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.