Vesti iz zemlje

15.11.2022. 15:32

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Prosvetari pitaju državu: Kako se isplaćuje regres i topli obrok?

Foto: Pxhere

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine traži od Vlade Srbije da hitno objasni kako se isplaćuje regres i topli obrok zaposlenima u javnim službama, koji su propisane zakonom.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindikata Dušan Kokot, problem je što liste od plate koje zaposleni dobijaju ne sadrže tu naknadu, koja bi trebalo da je iskazana u novcu.

Sa druge strane, kako objašnjava, to je Zakonom o radu jasno propisano.

„Zakonom o radu propisano je da svi zaposleni imaju pravo na pomenute naknade. Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama propisano je da zaposleni u tim delatnostima pomenutu naknadu primaju, ali je ona uračunata u pripadajući koeficijent zaposlenog“, dodaje se u saopštenju.

Sindikat napominje da je zahtev za objašnjenje upućen nakon ogromnog broja sudskih postupaka i nekoliko protesta u vezi sa tim pitanjem.

Prosvetari podsećaju da na to pitanje do sada nikada nije odgovoreno i naglašavaju da su zaposleni na minimalcu primorani da pravo i pravdu traže na ulici.

Prosvetne radnike treba dodatno nagraditi, kažu čitaoci Nove ekonomije

Prema istraživanjima koje je sprovedeno među članovima tog sindikata, 94 odsto njihovih članova ne veruje da taj dodatak uopšte i prima.

„Sve je postalo još očiglednije prethodnih godina jer se zaposlenima kojima je osnovna zarada utvrđena u visini ispod (apsolutno je nejasno na osnovu kog zakona je tako nešto moguće, a dešava se već duže od decenije), a zatim isplaćena u visini minimalne zarade, sadrži i pomenute naknade“, dodaju u sindikatu.

Kako se navodi, tada se nameće logičan zaključak da minimalna zarada nije isplaćena u celosti, jer tako kaže i sud.

„Nejasno je da li minimalna satnina utvrđena odlukom Vlade Srbije u javnim službama ne iznosi 201,33 dinara u ovoj godini, već na primer 150 dinara, (plus) vrednost 1/8 kifle i jogurta i delić naknade za regres“, napominju u sindikatu.

Kako se podseća, pravo svakog zaposlenog je da mu zarada koju dobija bude jasna i razumljiva, da se zna šta su troškovi koji pripadaju svim zaposlenima.

„Iako je Vrhovni kasacioni sud promenio svoju odluku od pre dve godine, ni u jednom sudskom postupku, a da je nama poznato, poslodavac nije dokazao (pa čak ni pokušao da dokaže) da se isplata tih naknada vrši„, stoji u saopštenju prosvetara.

Zbog svega toga, prosvetari od Vlade Srbije traže da objasni kako isplaćuje naknade za ishranu i regres za korišćenje godišnjeg odmora.

„Koju formulu koristi za obračun ovih naknada?“, stoji u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.