Vesti iz zemlje

30.08.2023. 15:04

Autor: Katarina Pantelić

Račun Fonda solidarnosti radnika EPS-a blokiran zbog „svađe“ u sindikatu

Foto: EPS

Račun Fonda solidarnosti Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) u banci Poštanska štedionica blokiran je od 6. januara ove godine. Razlog za blokadu računa, kako su naveli predstavnici dve struje Sindikata radnika EPS-a, jeste spor oko toga ko je legitimni predstavnik ovog sindikata. Dok se dve sindikalne frakcije međusobno osporavaju, namenski račun iz kog se radnicima i njihovim porodicama finansira lečenje težih bolesti se ne može koristiti.

Novac za račun se inače izdvaja iz procenta plata svakog radnika. 

Poslednji izbori u sindikatu su održani u oktobru 2021. godine, kada je Glavni odbor sindikata opozvao predsednika Milana Đorđevića Đokinog jednoglasnom odlukom.

U saopštenju koje je usledilo, a koje je preneo Kurir, pisalo da je sednici prisustvovalo 28 članova Glavnog odbora i da je za predsednika jednoglasno izabran Radosav Кrsmanović iz Sindikalne organizacije EPS „Кolubara“ Lazarevac.

Đorđević se putem video poruke na Fejsbuk stranici sindikata ipak nedavno obratio, rekavši da je „Poštanska štedionica dovedena u zabludu u vezi sa legitimnim predstavnicima sindikata i da je zbog toga blokiran račun“.

„Mi imamo sporazum od 12. januara sa naših legitimnih izbora i dokaz da sam ja izabran za predsednika Sindikata radnika EPS-a. (Druga struja sindikata) su to isto priložili Poštanskoj štedionici, a tada Krsmanovića nisu imali za predstavnika. Imali su Alimpijevića (tadašnjeg predstavnika te struje sindikata) i zato je blokiran račun“, rekao je Đorđević.

On tvrdi da njegova grupacija u sindikatu ima presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu od 24. februara 2022. godine, kojom se poništava smena predsednika Sindikata EPS-a i sve odluke koje su donete na sednici u oktobru 2021. godine kada je on smenjen.

„Imamo odluku Ustavnog suda da nije u skladu sa ustavom urađena smena na sednci odr\anoj 22. oktobra“, dodao je Đorđević.

U razgovoru za Novu ekonomiju, predstavnik druge struje Sindikata EPS-a Branko Krsmanović rekao je da taj sindikat ima „svu validnu dokumentaciju kako bi namenski račun Fonda solidarnosti u banci Poštanska štedionica bio odblokiran“ i da ne postoji pravni akt na osnovu kog je račun zakonito blokiran.

Kako je kazao, račun je u Poštanskoj štedionici otvoren pre otprilike dve godine i da je to urađeno „jer je sindikat imao korektan odnos sa poštanskom štedionicom“.

„Vlasnik banke je Vlada Srbije i mislili smo da je normalno da tamo otvorimo račune. Oni su, zato što daju kredite EPS-u, dali sebi za pravo da se direktor umeša i da na nečiji šapat ili urgiranje blokira račune“, rekao je Krsmanović.

On je naveo da je kao predsednik sindikata upisan u Agenciju za privredne registre i Poresku upravu kao zvanični predstavnik, kao i da poseduje potvrdu Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva za rad – da je on ovlašćeno lice sindikata.

„Banka treba da radi na osnovu papirologije i dokumentacije koju dostavi sindikat. Mi imamo svu validnu dokumentaciju, što je vrlo bitno. To je njima sve dostavljeno i oni su pored svega toga stavili internu blokadu na račun“, rekao je Krsmanović.

Račun je, kako je naveo, blokirao predsednik Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Bojana Kekića, a na osnovu dopisa tadašnjeg vršioca dužnosti generalnog direktora EPS-a Miroslava Tomaševića, koji je od predstavnika Štedionice tražio da na razgovor primi dve strane sindikata EPS-a koje se spore oko korišćenja računa.

Nova ekonomija je do objavljivanja ovog teksta pokušala da stupi u kontakt sa Poštanskom štedionicom, ali sa mejla na koji su poslata pitanja zašto je namenski račun blokiran, da li bi on mogao da bude odblokiran u skorom periodu i pod kojim uslovima i da li je razlog za blokadu računa taj što Sindikat nema legitimnog predstavnika, nije dobila odgovore.

Bivši vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević je 30. juna pozvao predstavnike svih sindikalnih organizacija u sastavu Sindikata EPS-a „na postizanje minimuma saglasnosti neophodne za nastavak funkcionisanja Fonda solidarnosti Sindikata radnika EPS-a“.

On je naveo da je poslodavstvo EPS-a spremno da formira posebnu privremenu komisiju koja bi bila prihvaćena od obe struje sindikata i koja bi razmatrala predmete koje prikupe i dostave upravni odbori Fonda solidarnosti svake od strana u Sindikatu.

„Na osnosvu tako uspostavljene kontrole nad donošenjem odluka, kao i dogovora o ovlašćenom potpisiniku ili potpisinicima naloga za isplatu solidarne pomoći na osnovu tih odluka, stekli bi se uslovi za deblokadu računa i raspolaganje namenskim sredstvima Fonda“, naveo je tada Tomašević.

„(Kekić) je primo dve strane, iako druga strana nije htela ni da razgovara (o računu). Tada je Kekić rešio da blokira račune i da (novac) ne da nikome na korišćenje“, rekao je Krsmanović.

Dodao je i da su više puta razgovarali sa Kekićem i da novac sa tog računa služi za lečenje radnika EPS-a i njihovih porodica u slučaju težih bolesti.

Izvor: Facebook/ Radno telo Jedinstvo Kolubara

Radnici EPS-a na čelu sa Krsmanovićem su pretohodnih dana protestovali ispred Poštanske štedionice i dali rok premijerki Srbije Ani Brnabić da im se do ponedeljka, 28. avgusta u 15 časova obrati u vezi sa ovim problemom.

Međutim dogovor, kako je Krsmanović naveo u dopisu koji se nalazi na Fejsbuk stranici sindikata, nije postignut.

On je nakon toga ponovo pozvao sindikalce da se okupe, u četvrtak 31. avgusta, ispred drobilane u Kaleniću (delu Istočnog polja Kolubare) i u osam sati ujutru zaustave odvoz uglja ka Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu.

Protest će trajati 120 minuta, vidi se iz dopisa koji je potpisao Krsmanović.

„Sada je trenutak da pred poslodavcem i Vladom Srbije odbranimo naše dostojanstvo i prava koja nam proističu iz Kolektivnog ugovora. Više nego ikad nam je potrebna snaga i jedinstvo svih zaposlenih, kako bismo zajednički ostvarili naše ciljeve, prvenstveno pravo na lečenje zaposlenih i članova njihovih porodica, potpisivanje Kolektivnog ugovora, kao i dinamiku i kontinuitet prijema radno angažovanih preko PRO TENT-a u stalni radni odnos u EPS a.d“, naodi se u dopisu.

O kavom se kolektivnom ugovoru radi?

Upitan da prokomentariše nedavnu objavu Sindikata „da se ovim skreće pažnja na nastavak transformacije i reorganizacije EPS-a, novi Posebni Kolektivni ugovor i sva prava koja proističu iz njega“, Krsmanović je rekao da postupak nije u vezi sa reorgnizacijom firme, jer „sredstva od radnika redovno ležu na račune Fonda“.

„Vidim da tu nema nikavih problema. Samo što vidim da smo sprečeni da ta sredstva koristimo i to samovoljom čoveka koji je sebe okaraktrerisao kao jedinog odogovrnog za to“, dodao je Krsmanović u razgovoru za Novu ekonomiju.

Kako je rekao, zahtev za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru su već uputili, naglasio da se on produžava na svake tri godine i da ugovor između ostalog i reguliše prava u vezi sa korišćenjem računa.

„Kao što posotoji Zakon o radu, tako i mi imamo poseban kolektivan ugovor za randike EPS-a. Ovaj ugovor ističe u januaru i mi već imamo pravo da šest meseci ranije da uđemo u pregovaranje o tim pravima randika. Za sada nas još niko nije pozvao da sendemo i razgovaramo. Ta prava i oko računa i davanja su usko definisani u kolektivnom ugovoru, tako da je neophodno da i njega imamo“, kazao je Krsmanović.

S druge strane, Đorđević je u video obraćanju, rekao da Kolektivni ugovor važi do 12. februara sledeće godine, a da uz izmene i dopune koje su urađene naknado, važi do 9. avgusta 2024. godine.

„Nije nikakva žurba da se juri za kolektivni ugovor. Produženje, izmene i tako dalje se urade lako, pogotovo sada kad nismo javno preduzeće“, kazao je Đorđević.

Pozvao je i radnike da na sutrašnje protest ne idu, istakavši da se institucija štrajka mora čuvati za „ne daj Bože, ako jednoga dana zaista budemo morali da branimo svoja radna mesta i svoj opstanak, ali i naše dece i unuka“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.