Vesti iz zemlje

19.06.2023. 15:31

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Raste premija osiguranja, ali tržište i dalje plitko

štednja penzioneri Foto: Paola Felix Meza

Osiguravajuće kompanije u Srbiji ostvarile su ukupnu premiju u iznosu od 133,9 milijardi dinara (1,1 milijarda evra), što je rast od 12,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Učešće premije domaćih osiguravača u BDP-u iznosi svega 1,9 odsto, dok je u zemljama Evropske unije sedam odsto.

U strukturi premije učešće neživotnih osiguranja, prošle godine iznosilo je 78,6 odsto, dok se učešće životnih osiguranja smanjilo sa 22,7 odsto u 2021. godini na 21,4 odsto u 2022. godini, usled većeg nominalnog rasta premije neživotnih osiguranja od rasta polisa životnih osiguranja.

U strukturi ukupnog portfelja pet vrsta neživotnih osiguranja zauzima učešće 66,8 odsto. To su: dobrovoljno zdravstveno osiguranje, osiguranje motornih vozila – kasko, zatim imovinske polise od požara i drugih opasnosti, ostala osiguranja imovine i osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, piše u Izveštaju NBS.

Autoosiguranje dominira, zatim životna, imovinska

Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila u 2022. godini zadržava dominantan udeo u ukupnoj premiji sa 29,1 odsto, a zatim slede životna sa 21,4 odsto i imovinska sa 19,9 odsto.

Podaci Narodne banke pokazuju da je udeo premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u porastu sa 5,8 odsto u 2021. godini na 7,4 odsto u 2022. godini. Premija imovinskih osiguranja zabeležila je rast od 12,2 odsto, premija osiguranja motornih vozila – kasko 16,2 odsto, a premija osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila 5,6 odsto.

Pokrivanje rizika od posledica nezgode, koje obuhvata i obavezna osiguranja, kao što su osiguranje putnika u javnom saobraćaju i zaposlenih od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi s radom, u 2022. godini beleži učešće od svega 2,6 odsto.

Na domaćem tržištu osiguranja u 2022. godini poslovalo je 20 osiguravajućih kompanija i njihov broj je nepromenjen u odnosu na prethodnu godinu.

Kome će pripasti premija osiguranja beogradskog metroa?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.