Vesti iz zemlje

10.10.2016. 10:07

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Rekordan rod kukuruza ove godine, a poljoprivrednici ipak zabrinuti

Ove godine računa se na rekordan prinos kukuruza – oko osam tona po hektaru. Očekuje se i zdrav i kvalitetan rod, a ono što brine ratare jeste cena koja je na šestogodišnjem minimumu. Velika ponuda na svetskom tržištu smanjuje i zaradu, što je dovelo do rekordno malog prometa na Produktnoj berzi u Novom Sadu prošle nedelje. Ipak, kvalitetan rod srpskog kukuruza otvara nam vrata za izvoz viškova na tržišta Južne Koreje, Afrike, Bliskog i Srednjeg istoka, Evropske unije.

Red sunca, red kiše pogodovali su kukuruzu zasejanom na oko milion hektara. Zato se i očekuje da će biti obrano oko osam miliona tona. Cena zlatnog zrna je, međutim, ispod svakog očekivanja.

„Trenutna cena kukuruza kreće se na nivou između 13,80 i 14,20 dinara po kilogramu bez PDV-a sa čak nekim naznakama da bi u nekom narednom periodu i ta cena mogla da sklizne nešto ispod tih nivoa“, kaže direktor Produktne berze Novi Sad Žarko Galetin.

Ta prognoza najviše brine one koji su najviše i uložili. Milan Kalenović zadovoljan je rodom kukuruza na 11 hektara.

„Cenom jedino nismo zadovoljni jer je počela da pada pred berbu. Sad se nešto spominje 13 dinara po kilogramu, što je jako mala cena“, ističe Milan Kalenović iz sela Tomaševac kod Zrenjanina.

Kvalitet ovogodišnjeg roda je očekivano dobar.

„Što se tiče prisustva patogena i aflatoksina, nije primećeno njegovo prisustvo i očekujemo da će ovogodišnji rod kukurza biti sasvim zadovoljavajući što je garancija za uspešno hranjenje stoke ovde u Srbiji i za određene količine koje su namenjene za izvoz“, napominje Života Jovanović iz Instituta za kukuruz iz Zemun polja.

A za izvoz bi trebalo da ostane oko tri miliona tona. Pitanje je da li će svetsko tržište, koje je već pretrpano, moći da otkupi i srpski kukuruz.

„Mi sada imamo još jedan problem a to je nizak vodostaj na Dunavu, posebno u donjem toku između Bugarske i Rumunije gde nam i sada barže stoje. Mi u ovom trenutku u našim lukama tovarimo između 50 i 70 odsto nosivosti barži što poskupljuje prevoz i takođe utiče na domaću cenu“, ukazuje Vukosav Saković iz Udruženja „Žita Srbije“.

Do sada su prodali svega 500.000 tona ovogodišnjeg roda.

„Sa kukuruzom u našoj zemlji počinjemo sa prodajom u maju mesecu, međutim naši proizvođači su dosta konzervativni, čekaju žetvu. Ove godine su zbog toga svi izgubili, izgubili su proizvođači jer smo u maju mesecu imali cenu od 154 evra po toni na Dunavu, u ovom trenutku imamo samo 127 evra po toni“, napominje Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije.

Direktor Produktne berze iz Novog Sada Žarko Galetin smatra da je jedina dobra preporuka poljoprivrednim proizvođačima da kukuruz beru u klipu, da ga ne kombajniraju odmah i da ga ne krune.

„Preporuka je i da ga lageruju u sopstvena skladišta, u čardake, da sačekaju neki bolji period“, napominje Galetin.

I pored loše cene dobar prinos mogao bi da utiče na to da se kukuruz sledeće godine poseje na više hektara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.