Srbija

23.03.2023. 14:24

Autor: Katarina Baletić

RFZO jeste zaključio novi ugovor sa Maklerom, iako tvrdi drugačije

Snezor za merenje secera, dijabetes Foto: Envato - habrovich

Srbija

23.03.2023. 14:24

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) tražio je objavljivanje odgovora na naš tekst „RFZO potpisao novi ugovor za nabavku senzora za merenje šećera sa starim dobavljačem“, u kom su naveli da nisu potpisali „nikakav novi ugovor već (da) je reč o ugovoru na osnovu važećeg okvirnog sporazuma“. Prema Zakonu o informisanju objavili smo njihov odgovor.

Nova ekonomija ostaje pri navodima da je u pitanju novi ugovor koji podrazumeva novu kupovinu, na osnovu već potpisanog sporazuma, baš kao što je pisalo u prethodno objavljenom članku.

Razlog što se bavimo ovom temom jeste naše uverenje da je od velike važnosti za sve osobe sa dijabetesom, ali i širu javnost, da budu obavešteni o nabavkama RFZO i kupovini medicinskih pomagala koje pacijenti dobijaju o trošku države.

U prošlondeljnom članku objavljenom na portalu Nova ekonomija naveli smo da je RFZO potpisao novi ugovor sa kompanijom Makler, sa kojom je ranije potpisao okvirni sporazum o nabavci senzora, aparata i transmitera za merenje šećera. Ovaj ugovor vredan je 125,5 miliona dinara (oko milion evra).

Iako smo pitanja o tome koliko je novih senzora i transmitera nabavljeno novim ugovorom poslali RFZO-u 7. marta, odgovor nije stigao ni deset dana kasnije, kada je tekst objavljen.

Ubrzo potom, nekoliko sati nakon objavljivanja teksta, RFZO nam je umesto odgovora na pitanja, poslao odgovor na tekst.

„Republički fond za zdravstveno osiguranje nije potpisao nikakav novi ugovor o nabavci senzora, aparata i transmitera sa kompanijom Makler, već je reč o ugovoru na osnovu važećeg okvirnog sporazuma, i to za količinu koja je preostala po navedenom okvirnom sporazumu“, piše u odgovoru koji nam je upućen.

Iako je redakcija pokušala da stupi u kontakt sa predstavnicima RFZO-a, smatrajući da u odgovoru nema nijedne nove informacije, niti demantija navoda iz našeg teksta, nismo dobili nikakvo dodatno pojašnjenje.

Smatramo da je netačno da „nije u pitanju nikakav novi ugovor“. Naime, na Portalu javnih nabavki je 4. marta objavljeno obaveštenje u kome piše da je 1. marta zaključen ugovor sa Maklerom vredan gorepomenutih 125,5 miliona dinara.

Kupuje se samo ugovorom

RFZO je dakle, kupio nova pomagala jer je zaključio novi ugovor (generalno se ne zaključuju stari ugovori) i to zato što samo ugovor proizvodi pravno dejtstvo. Okvirni sporazum nije osnov za plaćanje, kako se navodi i u javno dostupnoj prezentaciji objavljenoj na Upravi za javne nabavke.

Da pojasnimo, okvirni sporazum se zaključuje kada naručilac (institucija, državni fond, javno preduzeće…) ne može da unapred zna tačnu količinu robe ili usluga koja će im biti potrebna, a što se kasnije precizira ugovorima.

Takav je slučaj I sa medicniskim pomagalima, jer RFZO ne zna na kraju jedne godine koliko će tačno osoba ostvarivati prava na medicinska pomagala u narednoj godini.

Zato se zaključuje okvirni sporazum na neku okvirnu, procenjenu sumu koja će biti potrebna za kupovinu robe ili usluga (u ovom slučaju medicinskih pomagala) za naredni period koji ne sme da bude duži od četiri godine.

RFZO je sa Maklerom potpisao okvirni sporazum na godinu dana.

Nakon zaključenog okvirnog sporazuma, naručilac u skladu sa potrebama zaključuje pojedinačne ugovore.

Naručilac nije dužan da zaključi ugovor na osnovu zaključenog okvirnog sporazuma, niti je dužan da zaključi sve ugovore, odnosno da utroši sav novac koji je predviđen okvirnim sporazumom.

Imajući sve ovo u vidu, smatramo da je navod da je RFZO zaključio novi ugovor, odnosno kupio novu količinu senzora i insulinskih pumpi, na osnovu sporazuma koji je potpisan u martu prošle godine, precizan.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.