Vesti iz zemlje

17.03.2023. 11:33

Autor: Katarina Baletić

RFZO potpisao novi ugovor za nabavku senzora za merenje šećera sa starim dobavljačem

Senzori za merenje secera Foto: Flickr - Daniel Aleksandersen

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) kupio je senzore, aparate i transmitere za merenje šećera vredne 125,5 miliona dinara (oko milion evra). Novi ugovor je sklopljen sa kompanijom Makler sa kojom je RFZO već imao potpisan okvirni sporazum.

RFZO je sa Maklerom zaključio okvirni sporazum o nabavci senzora, aparata i transmitera 2. marta 2022. godine. Od tada su potpisana ukupno tri ugovora, uključujući poslednji od milion evra, zaključen 1. marta, dva dana pre isteka okvirnog sporazuma.

RFZO nije odgovorio na pitanja Nove ekonomije o tome koliko je senzora, aparata i transmitera za merenje šećera nabavio sada, poslednjim potpisanim ugovorom.

Od potpisivanja okvirnog sporazuma, RFZO je od Maklera nabavio senzore i trasmitere za ukupno 2,6 miliona evra.

Okvirni sporazum je sporazum koji naručilac ugovara sa određenim dobavljačem ili grupom dobavljača. Zatim, u toku trajanja okvirnog sporazuma, naručilac potpisuje sa dobavljačem pojedinačne ugovore kojima nabavlja određenu količinu dogovorene robe ili usluga.

Pošto je okivirni sporazum sa Maklerom istekao, RFZO mora da potpiše novi kako bi obezbedio dovoljan broj medicinskih pomagala za osobe sa dijabetesom u toku ove godine.

Osobe sa dijabetesom sa pažnjom prate novu nabavku senzora i transmitera jer je do sada RFZO nabavljao samo jednu vrstu aparata koja nije najbolje rešenje za sve pacijente.

Sada na srpskom tržištu postoji nekoliko registrovanih senzora i transmitera, ali o trošku države je moguće dobiti samo jednu vrstu pomagala, upravo zato što RFZO potpisuje okvirni sporazum samo sa jednim dobavljačem.

Državni fond je pokušao da ugovori novi okvirni sporazum (ovaj put zajedno sa insulinske pumpe, senzore i transmitere), ali je tender obustavljen.

Zatim je RFZO na Portalu javnih nabavki objavio prethodno obveštenje da bi novi javni poziv trebalo da raspiše 20. marta.

RFZO obustavio nabavku za 2023.

Podsetimo, RFZO je krajem decembra 2022. raspisao tender za nabavku insulinskih pumpi, senzora i transmitera za merenje šećera koje bi osobe sa dijabetesom trebalo da dobijaju u toku 2023. o trošku države.

Međutim, tender je obustavljen jer su obe pristigle ponude ocenjene kao neprihvatljive.

Na tender su pristigle dve ponude, kompanija eKlinika Solutions i Makler.

Ponuda Maklera odbijena jer je bila viša od procenjene vrednosti. Makler je za svaku od traženih stavki dao cenu koja je viša od procenjene.

Tako je u zbiru ponuda iznosila 599,5 miliona dinara bez PDV-a, a RFZO je vrednost nabavke procenio na 550 miliona dinara bez PDV-a.

Makler je ponudio proizvode proizvođača Medtronic. Kako je Nova ekonomija pisala, tenderska specifikacija RFZO podrazumevala je da insulinska pumpa, koja je jedna od stavki u okviru tendera, koristi CareLink sistem, što je softversko rešenje samo jednog proizvođača, upravo Medtronic-a.

Tada je RFZO Novoj ekonomiji odgovorio da je „sistem CareLink trenutno jedini registrovani u Srbiji, kod Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS)“.

Međutim, baza ALIMS pokazuje da u Srbiji trenutno postoje četiri proizvođača koja su registrovala insulinske pumpe i imaju važeća rešenja.

Druga ponuda, kompanije eKlinika Solutions odbijena jer nije sadržala ponudu za jednu stavku, aparat za očitavanje kontinurianog merenja šećera.

Ponuđač je u okviru svoje ponude dostavio izjavu u kojoj navodi da oni nude uređaj koji ima objedinjenu funkciju transmitera i aparata za kontinuirano merenje šećera.

Kako je pojašnjeno, kompanija je u okviru ponude uvrstila transmiter, sa koga se rezultati svakih dva minuta automatski prenose na pametni uređaj (mobilni telefon, personalni računar, tablet ili pametni sat).

RFZO je ponudu odbio jer su predmet javne nabavke bile četiri stavke, insulinska pumpa sa direktnom komunikacijom sa senzorom za očitavanje kontinuiranog merenja šećera, senzori, aparati i transmiteri za očitavanje nivoa šećera.

(VIDEO) Od države nedovoljno i tračica i senzora za merenje šećera

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.