Srbija

03.02.2023. 16:55

Autor: Katarina Baletić

RFZO obustavio nabavku insulinskih pumpi i senzora za merenje šećera

Senzor za merenje secera u krvi Foto: Pexels/Pavel Danilyuk-

RFZO obustavio nabavku za kupovinu insulinskih pumpi i senzora za merenje šećera

Srbija

03.02.2023. 16:55

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) obustavio je nabavku insulinskih pumpi, senzora i transmitera za kontinuirano praćenje nivoa šećera. Razlog je što su obe pristigle ponude ocenjene kao neprihvatljive.

Na tender su pristigle dve ponude, kompanija eKlinika Solutions i Makler.

Ponuda Maklera odbijena jer je bila viša od procenjene vrednosti. Makler je za svaku od traženih stavki dao cenu koja je viša od procenjene.

Tako je u zbiru ponuda iznosila 599,5 miliona dinara bez PDV-a, a RFZO je vrednost nabavke procenio na 550 miliona dinara bez PDV-a.

Makler je ponudo proizvode proizvođača Medtronic. Kako je Nova ekonomija pisala, tenderska specifikacija RFZO podrazumevala je da insulinska pumpa, koja je jedna os stavki u okviru tendera, koristi CareLink sistem, što je softversko rešenje samo jednog proizvođača, upravo Medtronic-a.

Tada je RFZO Novoj ekonomiji odgovorio da je „sistem CareLink trenutno jedini registrovani u Srbiji, kod Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS)“.

Međutim, baza ALIMS pokazuje da u Srbiji trenutno postoje četiri proizvođača koja su registrovala insulinske pumpe i imaju važeća rešenja.

Druga ponuda, kompanije eKlinika Solutions odbijena jer nije sadržala ponudu za jednu stavku, aparat za očitavanje kontinurianog merenja šećera.

Ponuđač je u okviru svoje ponude dostavio izjavu u kojoj navodi da oni nude uređaj koji ima objedinjenu funkciju transmitera i aparata za kontinuirano merenje šećera.

Kako je pojašnjeno, kompanija je u okviru ponude uvrstila transmiter, sa koga se rezultati svakih dva minuta automatski prenose na pametni uređaj (mobilni telefon, personalni računar, tablet ili pametni sat).

RFZO je ponudu odbio jer su predmet javne nabavke bile četiri stavke, insulinska pumpa sa direktnom komunikacijom sa senzorom za očitavanje kontinuiranog merenja šećera, senzori, aparati i transmiteri za očitavanje nivoa šećera.

Sve stavke date su u okvirnim količinama, a količine su definisane u skladu sa brojem osiguranih lica koji imaju pravo na medicinsko-tehnička pomagala o trošku države, navodi RFZO u odluci o obustavi postupka.

Dodaje se i da je ponuda ponuđača neprihvatljiva jer ne može da se uporedi sa ostalim ponudama koje su podnete u okviru javne nabavke.

Prema raspoloživim podacima RFZO, oko 1.200 osiguranika koristi insulinsku pumpu u Srbiji, a u 2022. godini je oko 1.250 osiguranika koristilo senzore o trošku države.

Insulinske pumpe i senzori za dijabetes o trošku RFZO, ali samo od jednog proizvođača?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.