Vesti iz zemlje

24.10.2016. 13:57

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

RFZO uvodi 22 inovativna leka na pozitivnu listu

Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje usvojio je predlog Centralne komisije za lekove da se na listu lekova o trošku RFZO uvrste 22 inovativna leka.

Na listi će se naći osam inovativnih lekova iz oblasti pedijatrije, četiri za transplantaciju, četiri za hematologiju (bolesti krvi) i šest za lečenje malignih tumora.

Iz RFZO ističu da će 17 lekova uvrstiti na listu uz zaključivanje posebnih ugovora sa 11 farmaceutskih kompanija, a preostalih pet lekova namenjenih lečenju dece po postupku koji ne podrazumeva zaključivanje posebnih ugovora.

Posle odluke UO RFZO sledi potpisivanje posebnog ugovora direktora RFZO sa 11 farmaceutskih kompanija za 17 inovativnih lekova koji će se izdavati o trošku osiguranja.

Nakon toga sledi postupak njihovog uključivanja na listu, a time se znatno popravlja dostupnost inovativnih, inače jako skupih lekova, pacijentima u Srbiji.

„Posebnim ugovorima i pregovaranjem koje je posebna komisija intenzivno vodila ove nedelje omogućeno je da se za sredstva od oko 996,5 miliona dinara opredeljenih za lekove, na listu uključi daleko veći broj inovativnih lekova, nego što bi to bilo moguće da se išlo klasičnim putem obezbeđivanja lekova za listu“, naglašavaju u RFZO.

Na spisku prioritetnih lekova koji je predložila Centralna komisija za lekove sastavljena od 11 stručnjaka, prvobitno je bilo 28 preparata, za koje u Srbiji postoji 18 nosilaca dozvole, ali nisu svi oni bili zainteresovani za zaključivanje posebnih ugovora sa RFZO.

U predviđenom roku 12 farmaceutskih kompanija koje su nosioci dozvola za prioritetne lekove dostavilo je RFZO svoje ponude za zaključenje posebnih ugovora i to za 22 prioritetna leka.

Centralna komisija za lekove je potom donela odluku da se na listu stave 22 inovativna leka, a da se za tri leka sa spiska prioritetnih lekova, uključivanje na listu odloži dok se za to ne stvore finansijski uslovi.

Poslednji put, inovativni lekovi su stavljeni na listu 2012. godine.

Inovativni lekovi su potpuno nove, patentom zaštićene farmakološke formule koje sadrže aktivnu supstancu koja do njegove proizvodnje nikada nije korišćena u humanoj medicini, ili pak sadrži novu kombinaciju aktivnih supstanci, koje se u medicini pojedinačno koriste ili su se koristile, ali nikada u takvoj kombinaciji.

  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.