Srbija

22.08.2023. 17:13

RTS

Autor: Čedomir Savković

Rod šljive ispod proseka

Šljiva se trenutno otkupljuje po ceni do 35 dinara za kilogram

Foto: Nova ekonomija

Srbija

22.08.2023. 17:13

Ovogodišnji rod šljive biće ispod proseka kažu stručnjaci Instituta za voćarstvo u Čačku. Takva situacija, između ostalog, donosi i veću tražnju za tim voćem, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović.

On je naglasio da je ova godina veoma nepovoljna za voćarstvo, pre svega zbog loših vremenskih uslova.

Jevremović očekuje da će tražnja biti veća, pa bi i otkupna cena šljive mogla biti viša od trenutne, od 30 do 35 dinara.

On je istakao da je u pojedinim mestima dobro prošla „čačanska rodna“, negde „čačanska lepotica“, a u nekim „stenlej“, tako da se situacija sa sortama ne može generalizovati.

„Na pojedinim lokalitetima su neke sorte uspele da prebrode sve ove nepovoljne uslove i da daju jako visoke prinose u samim zasadima“, dodaje Jevremović.

Prema njegovim rečima, ove godine će sigurno biti mnogo niži prinos i ne treba očekivati četiri do pet tona po hektaru u proseku, a možda čak i manje.

Jevremović je naveo da je početna otkupna cena krenula od 50 dinara za „čačansku lepoticu“, koja se već bere, a na mnogim lokalitetima berba je i završena.

„Nakon toga cena je izvesno pala. Kada govorimo o šljivi koja se otkupljuje za rakiju, tu je cena bila od 30 do 35 dinara. Sada ide berba sorti ‘stenlej’ i ‘čačanske rodne’, ali, s obzirom da je ove godine rod znatno manji, treba očekivati veću potražnju od strane otkupljivača i očekujem da će cena biti nešto veća nego što je trenutno“, zaključio je Jevremović.

Takođe, ističe da se, kada je rekordna godina, ostvaruje devet tona šljive po hektaru, odnosno da je s oko 70.000 hektara prinos preko 650.000 tona.

„Ove godine sigurno će biti jako niži prinos i ne treba očekivati četiri do pet tona po hektaru u proseku, možda čak i manje“, procenjuje Jevremović.

Nije svaka šljiva za rakiju

U šljiviku porodice Kojić u Podrinju, na pola hektara rodilo je samo jedno drvo šljive.

Milovan Kojić potvrđuje da je ove godine neće biti ni za džem, dok je lane rod bio 12 do 13 tona.

„Ja sam izvršio ono potrebno prskanje zimsko i orezao sam voće, međutim pala je sneg i mrazevi, uništilo je sve, isto od komšije, isto nema ništa kod brata, isto nema ništa, tako da je ostao bez roda“, žali se Kojić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.