FOTO: Nemanjav/Wikipedia

RTS u malom plusu, uz veliku subvenciju

FOTO: Nemanjav/Wikipedia

 

Radio televizija Srbije završila je 2018. godinu sa više od 150 miliona dinara neto dobitka, ali je iste godine iz budžeta dobila 3,1 milijardu dinara budžetskih subvencija, pokazuje finansijski izveštaj koji je objavio RTS.

Ukupan prihod RTS-a u 2018. iznosi 11,2 milijarde dinara, od čega pet milijardi dolazi od pretplate, 3,1 milijarda iz budžeta i 2,9 milijardi od marketinških i komercijalnih aktivnosti.

Ukupni rashodi i troškovi RTS-a iznosili su 10,8 milijardi dinara, a ostvaren je pozitivan rezultat poslovanja od 151 milion dinara neto, navodi se u izveštaju.

Prema bilansu stanja, vrednost imovine RTS iznosi 13,6 milijardi dinara, obaveze su 9,5 milijardi, a kapital 3,9 milijardi dinara.

RTS navodi da nenaplaćena potraživanja za pretplatu iznose oko 500 miliona evra, ali da je javni servis od 2016. godine izmirio sve zaostale obaveze prema dobavljačima i najveći deo kredita kod pslovnih banaka.

RTS je na dan 31. 12. 2018. i dalje imao obaveze za državne kredite u iznosu od 4,3 milijarde dinara, za koje je više puta tražio od Vlade Srbije da se otpišu ili preinače u povećanje kapitala, navodi se u izveštaju.

„Do sada nismo dobili pozitivno rešenje, ali se rok za vraćanje ovih kredita produžava na svakih šest meseci", dodaje se u izveštaju.

Što se tiče namenskih donacija, RTS je od Ministarstva kulture i informisanja dobio 200 miliona dinara za digitalizaciju programskog arhiva.

Podsticajna sredstva dobijena su i za serijski program, i to 62,5 miliona dinara za negativno primljenu seriju „Nemanjići – Rođenje kraljevine", 15,3 miliona za seriju „Koreni" i 22 miliona za „Senke nad Balkanom".

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je ugasio RTS dijaspori?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara