Srbija

02.02.2022. 17:31

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Samo petina otpada u Srbiji završi na sanitarnim deponijama

Samo 19 odsto ukupnog komunalnog otpada u Srbiji je u toku 2020. godine odloženo na sanitarne, dok je ostatak otpada završio na nesanitarnim deponijama, piše u Programu upravljanja otpadom za period 2022-2031. godine.U toku 2020. g...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

02.02.2022. 17:31

Samo 19 odsto ukupnog komunalnog otpada u Srbiji je u toku 2020. godine odloženo na sanitarne, dok je ostatak otpada završio na nesanitarnim deponijama, piše u Programu upravljanja otpadom za period 2022-2031. godine.

U toku 2020. godine stvoreno je 2,95 miliona tona komunalnog otpada, a samo 558 hiljada tona je odloženo na sanitarne deponije, odnosno one koje su projektovane i rade u skladu sa evropskim propisima.

Da li iko čisti Nacionalni park na Tari?

Do kraja 2021. godine sagrađeno je ukupno deset regionalnih sanitarnih deponija, u Užicu, Lapovu, Kikindi, Jagodini, Leskovcu, Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Subotici i Beogradu, navodi se u tekstu Programa.

U funkciji su i dve sanitarne deponije koje nisu regionalnog tipa, u Vranju i Gornjem Milanovcu.

Međutim, ni otpad koji se baca na sanitarne deponije se pre odlaganja ne tretira.

Pored regionalnih sanitarnih deponija, postoji više od 120 opštinskih deponija koje nisu u skladu sa standardima životne sredine i koje primaju na odlaganje komunalni otpad koji se organizovano sakuplja, piše u Programu.

Kuda ide otpad od kovida?

Osim ovih deponija na koje stiže otpad koji se organizovano prikuplja, postoji i preko 3.500 divljih deponija koje su van kontrole opštinskih komunalnih preduzeća. 

Na divlja smetlišta se baca oko petine komunalnog otpada, a ona se u većini slučajeva nalaze u seoskim sredinama.

Cilj Programa je da se do 2034. godine u potpunosti ukine odlaganje otpada na nesanitarne deponije, da se one zatvore i rekultivišu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.