Vesti iz zemlje

10.08.2022. 12:45

PKS

Autor: Nova Ekonomija

Saudijska Arabija odobrila uvoz stočarskih proizvoda iz Srbije

Pixabay

Saudijska Arabija odobrila je uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, a sledeći korak je usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda, s obzirom na to da se radi o podneblju muslimanske veroispovesti, rekao je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.

Podsetio je da je Halal standard neophodan u trgovačkim aranžmanima sa muslimanskim zemljama i dodao da je on vrlo zahtevan, te da se obnavlja svake godine. 

„Kompanije koje se budu odlučile da sarađuju sa Saudijskom Arabijom i izvoze u tu zemlju animalne proizvode neophodno je da primene taj standard koji podrazumeva proveru kako je životinja tretirana i hranjena, klanica mora da ispunjava određene standarde, rasecanje mesa i moraju ispunjeni svi slični zahtevi navedeni u tom dokumentu“, rekao je Budimović, a saopštila je PKS. 

Ocenio je da bi izvoz u Saudijsku Arabiju povukao lanac proizvodnje u srpskom stočarstvu i to naročito kada je u pitanju juneće i ovčije meso, mleko i mlečni proizvodi.

Budimović je kazao da je još uvek rano prognozirati kada će se izvoz realizovati, ali je odobrenje da se meso, mleko i mlečni proizvodi iz Srbije uvoze u Saudijsku Arabiju siguran znak da se krenulo sa pregovorima.

„Dve uprave za veterinu odnosno Agencije za bezbednost hrane Saudijske Arabije i Uprava za veterinu Srbije treba da nastave finalne dogovore i preduzmu precizne korake kako bi izvoz trebalo realizovati“, rekao je on.

Da li je Srbija u stanju da ponovo proizvodi traktore?

Smatra da Srbija ima dobar potencijal za povećanje proizvodnje, a samim tim i za izvoz osnovnih životnih namirnica, te da naša zemlja treba da se prilagodi novonastaloj situaciji u svetu izazvanoj sukobom u Ukrajini, i pronađe alternativna tržišta za izvoz tih proizvoda. 

Poručio je da ukoliko naša zemlja počne da izvozi meso i mleko, ne samo u Saudijsku Arabiju, nego i u druge zemlje, stočari treba da povećaju broj grla, kako bi se dobilo više mesa i litara mleka.

SAMO JEDNA KOMPANIJA U SRBIJI PROIZVODI MINERALNO ĐUBRIVO

Budimović je rekao da Srbija nije izuzeta iz ekonomske krize koja je zahvatila čitav svet, ali je suočena i sa klimatskim promena koje utiču na proizvodnju hrane za životinje, pa se posledice odražavaju na stočarstvo u zemlji.

„Imamo sušu drugu godinu za redom s tim što je ove godine mnogo više izražena u pojedinim delovima Vojvodine, što je dovelo do negativnih posledica kada su u pitanju proizvodnja kukuruza, sojine sačme, suncokreta i sena lucerke neophodnih za ishranu goveda“, objasnio je Budimović. 

Istakao je da je zbog toga neophodno raditi na primeni novih tehnologija navodnjavanja, kao i proizvodnji novih sorti kukuruza i lucerke, kako bi se obezbedile dovoljne količine hrane za životinje.

Prema njegovim rečima na domaće stočare utiče povećanje cena žitarica i naftnih derivata, ali Srbija, kako je naveo, ima predispozicije za razvoj poljoprivrede i stočarske industrije.

„Naši stočari imaju iskustva i znanja, a potrebno je država pravi ovakve trgovačke aranžmane i da se pruži mogućnost za izvoz, kao i da naši farmeri budu sigurni da će njihovi proizvodi biti otkupljeni i plaćeni“, objasnio je Budimović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.