Vesti iz zemlje

11.12.2020. 17:15

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Savet za borbu protiv korupcije ukazao na malverzacije u privatizaciji banjskih kompleksa

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da je na osnovu dostupne dokumentacije dšao do zaključka da postoji sumnja u sistemski organizovanu korupciju širih razmera priliko prodaje specijalnih bolnica za rehabilitaciju koji s...

Foto: Pixabay

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da sumnja u sistemski organizovanu korupciju do koje je došlo prilikom prodaje specijalnih bolnica za rehabilitaciju u vlasništvu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO). Među spornim privatizacijama nalaze se nepokretnsti u Vranjskoj i Kuršumlijskoj banji, a predlaže se i obustava konkursa za prodaju specijalne bolnice na Zlataru.

Kako se napominje, Savet je pratio rad Fonda u periodu od 2009. do 2019. godine, a „sistemska korupcija koja je uočena bila je usmerena na svesno pričinjavanje štete“.

To se činilo tako što je trećim licima bilo omogućeno da se činjenjem ili nečinjenjem obogate na račun imovine Fonda putem kupovine nepokretnosti po cenama koje su znatno niže od tržišnih.

U pomenutom periodu RFPIO je kako se objašnjava tokom prve uočene faze ukrupnjavao svoju imovinu i sprovodio politiku sa ciljem da se smanje dotacije i rastereti državni budžet.

Dijametralono suprotno je rađeno tokom druge faze, kada je Fond formalno-pravno postao vlasnik nepokretnosti i ponašao se usprotno ovlašćenjima koja pripadaju vlasniku, nije se o njoj starao niti je ubirao prihode u duhu dobrog domaćina.

Tokom trećeg perioda Fond je preduzimao i radnje koje su svesno imale za cilj da se imovina smanji i pritom je kako se navodi prouzrokovana velika materijalna štet.

„Da je Fond nastavio da sprovodi u delo utvrđenu poslovnu politiku usvojenu odlukama Upravnog odbora Fonda 2012. godine… velika je verovatnoća da bi danas dotacije Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje od strane države, koje prema zvaničnim izveštajima iznose oko 23 odsto, za više od polovine bile umanjene“, piše u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

BANJA „ZLATAR“ PRODATA ZA 2,5 MILIONA EVRA

PREPORUKE ZA DRI

Savet je preporučio Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da uradi reviziju procene tržišne vrednosti prilikom prodaje nepokretnosti banjskog kompleksa „Žubor“ u Кuršumlijskoj banji. 

Kako dodaje, ocenio je da su te nepokretnosti procenjene, a zatim prodate za višestruko niži iznos od njihove prvobitno procenjene tržišne vrednosti.

Prema mišljenju Saveta, DRI bi trebalo i da obavi reviziju procene tržišne vrednosi prilikom prodaje zemljišta bez objekta od 16.000 kvadratnih metara Specijalne bolnice u Vranjskoj banji.

Tvrdi se da je ta nepokretnost procenjena, a zatim prodata „za deset puta nižu cenu od provobitno procenjene tržišne vrednosti„.

PREPORUKE ZA VLADU SRBIJE

Vladi Srbije Savet je predložio da zaduži nadležne institucije, pre svega Tužilalštvo za organizovani kriminal, da se preduzmu mere koje su predviđene zakonom i da se otkriju i procesuiraju počinioci.

Objašnjava se da se to preporučuje zbog prodaje nepokretnosti banjskog kompleksa „Žubor“ u Кuršumlijskoj banji i nepokretnosti u Vranjskoj banji, jer im je svesno smanjena tržišna vrednost.

Takođe, preporučeno je i da se kod Državnog pravobranilaštva i RFPIO inicira pokretanje postupka za utvrđenje ništavnosti ugovora o kupoprodaji nepokretnosti Banjskog kompleksa „Žubor“ u Кuršumlijskoj banji, zemljišta Specijalne bolnice Vranjska banja.

Vladi Srbije preporučuje se i da Narodnoj Skupštini predloži izmena odredbi poglavlja XII Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje definiše organizaciju RFPIO.

Razlog za to je kako se objašnjava što je imovina RFPIO u privatnoj svojini, pa zbog  sukoba interesa, odluke  o raspolaganju nepokretnostima ne mogu donositi od strane Upravnog odbora RFPIO, čiju većinu kako se podseća čine predstavnici Vlade Republike Srbije.

Savet je Vladi preporučio i da se poništi konkurs za prodaju Specijalne bolnice „Zlatar“ u Novoj Varoši i inicira obustava svih drugih  započetih postupaka  privatizacije i prodaje specijalnih bolnica za rehabilitaciju u Republici Srbiji.

Napominje se da bi se na taj način postigli i pozitivni efekti u cilju očuvanja zdravlja i  zdravstene zaštite građana Republike Srbije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.