Vesti iz zemlje

23.10.2020. 16:48

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Sindikat pravosuđa: Manjak osoblja kriv za nerazumno dugo trajanje postupaka

Sindikata pravosuđa Srbije uputio je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić, u kom se navodi da je Vlada Srbije dužna da obezbedi sve neophodne uslove za funkcionisanje pravosuđa, koja je na "drastično povećan" broj predmeta reagovala smanjenjem...

Foto: Pixabay

Sindikata pravosuđa Srbije uputio je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić, u kom se navodi da je Vlada Srbije dužna da obezbedi sve neophodne uslove za funkcionisanje pravosuđa, koja je na „drastično povećan“ broj predmeta reagovala smanjenjem broja pravosudnog osoblja i zabranom zapošljavanja.

Nakon njene ocene da se usled neažurnosti sudova enormna sredstva isplaćuju građanima zbog nerazumno dugog trajanja sudskih postupaka“, a da „toga ne bi bilo da je ona imala uticaja na sudstvo“, sindikat navodi da su propisi, koje predlaže Vlada i usvaja Skupština, „glavna prepreka za bolji učinak i delotvoran rad pravosuđa“.

„Srpski sudovi, u periodu od 2012. do kraja 2019. godine, rešili su blizu 18 miliona predmeta. Prošle godine je 2.531 sudija, zajedno sa 10.685 sudskog osoblja, rešilo 2.268.769 predmeta. Međutim, imajući u vidu da je u 2019. primljeno novih 2.244.102 predmeta stiče se utisak da ništa nismo radili“, piše u saopštenju.

Godišnje se iz republičkog budžeta svake godine izdvaja od 10 do 13 miliona evra za kazne za suđenje u nerazumnom roku. 

Dodaje se i da je za ažurnije pravosuđe potrebno dovoljno zaposlenih, prostora i finansija, a da se, prema izveštaju Vrhovnog kasacionog suda, povećanje broja predmeta koji se tiču zaštite prava na suđenje u razumnom roku odnosi na izvršenje presuda protiv društvenih preduzeća, što je suspendovano Zakonom o privatizaciji.

„(Na to) sudovi nisu imali uticaj, niti su se sredstva od privatizacije slivala u sudski budžet, da bi se sada šteta isplaćivala iz sredstava namenjenih za rad sudova… Povrede ljudskih prava činili su drugi organi, a ne sudovi, pa se ne mogu prihvatiti kritike da se enormna sredstva isplaćuju građanima zbog nerazumno dugog trajanja sudskih postupaka“, dodaje Sindikat pravosuđa Srbije.

Kada je reč o srpskim tužilaštvima, sindikat navodi da su ona u proteklih osam godina imala blizu četiri miliona predmeta u radu, a da se od 2012. do 2019. godine broj krivičnih prijava uvećao skoro 60 odsto, iako se istovremeno tvrdi da je „stopa kriminaliteta smanjena“.

„Ovako dramatičan rast broja sudskih i tužilačkih predmeta nije moguće savladati bez angažovanja većeg broja sudskog i javnotužilačkog osoblja. Ali, to sprečava zakonsko ograničenje u zapošljavanju“, ocenjuje se u saopštenju, zbog čega je sindikat zatražio da se pravosuđe izuzme od zabrane zapošljavanja.

Sindikat je ocenio i da se ova Vlada Srbije, „kao i prethodne“, odlučno bori protiv mafije, organizovanog i neorganizovanog kriminala ali „samo verbalno“.

„Bilo bi korektno da ste rekli da je i do sada pravosuđe zadavalo udarce mafiji, žestoko i brzopotezno, dakle, bez čekanja kada je bio u pitanju interes vlasti. Iz prethodnog i budućeg teksta jasno i nesumnjivo proizilazi da vas interes građana i zaštita njihovih prava nisu baš doticali“, smatraju u sindikatu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.